NavMenu

Uzlet HIP Petrohemije od gubitaka do rekordnog profita - Na listi kompanija sa najvećom dobiti u 2017. i NIS i Srbijagas

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: ekipaj/shutterstock.com)
Najuspešnije kompanije prema ostvarenoj dobiti u prošloj godini su HIP Petrohemija, NIS i JP Srbijagas, navodi se u specijalnoj godišnjoj ediciji "BIZNIS TOP 2017/18" u izdanju ekonomskog mesečnika "Biznis i finansije".

Petrohemija je za samo godinu dana doživela iznenađujući uzlet od velikog gubitnika do najvećeg dobitnika. Ova kompanija je u 2017. godini ostvarila neto dobit od 40,5 milijardi dinara, iako je 2016. godinu završila sa neto gubitkom od 5,3 milijarde dinara.

Prošlogodišnja dobit drugoplasirane kompanije, Naftne industrije Srbije, veća je za čak 72,8% u odnosu na godinu ranije i čini 4,2% dobiti cele privrede.

Treće po profitabilnosti je Javno preduzeće Srbijagas, čija je prošlogodišnja neto dobit od 16,7 milijardi dinara 7,7 puta veća u odnosu na 2016. godinu.

Srbijagas je, međutim, i dalje na prvom mestu prema ukupnom gubitku koji je za 49,5 milijardi dinara iznad visine kapitala.

Kada je reč o ostvarenim poslovnim prihodima, redosled prve tri kompanije u 2017. je isti kao i godinu ranije - najveći poslovni prihod u 2017. su ostvarili EPS, NIS i Fiat automobili Srbija.

JP EPS zabeležilo je i najveći poslovni prihod u 2017. godini u iznosu od 252,1 milijardi dinara, što čini 2,5% poslovnih prihoda ukupne srpske privrede. NIS je ostvario prihode od 215,8 milijardi dinara, dok su Fiat automobili Srbija završili na trećem mestu sa 11,7 milijardi dinara prihoda.

Najveći gubitaši u Srbiji u 2017. godini su privredna društva u stečaju. Prednjači Koncern Farmakom M.B.Šabac, Rudnik Lece doo Šabac – u stečaju, sa gubitkom od čak 20,8 milijardi dinara, a gubitak iznad visine kapitala iznosi 21,2 milijardi dinara. Drugi najveći gubitaš je Javno preduzeće Putevi Srbije, sa gubitkom koji je dostigao 8 milijardi dinara, a na trećem mestu je kompanija Simpo, koja je uvećala svoj gubitak na 7 milijardi dinara, navedeno je u ediciji "BIZNIS TOP 2017/2018".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.