NavMenu

Kako sprečiti kompanijske incidente? - Usklađenost u poslovanju znači poštovanje propisa i etičkih normi

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 16:10
Komentari
Podeli
Prva sednica skupštine Udruženja za usklađenost u poslovanju, kao i prva otvorena panel diskusija na temu: "Zbog čega je usklađenost u poslovanju bitna za svakog od nas?" održana je danas u Beogradu.

Obraćanje predstavnika Udruženja, koje je prethodilo panelu, istaklo je u prvi plan značaj načina na koji kompanije u Srbiji posluju, korporativnu kulturu i etiku u poslovanju, kao preduslove održivog poslovanja svake kompanije. Takođe, istaknuto je da je Udruženje izraz težnji različitih pojedinca i kompanija iz mnogih sektora privrede da se pruži doprinos boljoj edukaciji, sinergiji i ukupnom boljitku u sferi poslovanja, pa i boljitku čitavog društva.

Panel je pokazao univerzalnost teme i pružio konkretniji uvid kako se u različitim organizacijama pristupa usklađivanju sa pravnim okvirom, najboljom poslovnom praksom i pravilima struke, koji su osnovni resursi potrebni da bi se uticalo na poslovnu kulturu korporacije, kao i koji su najveći izazovi sa kojima se predstavnici različitih industrija i institucija susreću u svakodnevnom radu.

Na panelu su učestvovali pojedinci iz različitih organizacija koji se na dnevnom nivou bave aktivnostima i temama relevantnim za oblast usklađenosti u poslovanju. Osim predstavnika privatnog i javnog sektora privrede angažovanim u JP EPS, Hemofarmu i Lidlu, panelisti su bili predstavnici Udruženja banaka Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije, dok je uloga moderatora pripala stručnjaku za temu usklađenosti u poslovanju sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Miloš TanjevićMiloš Tanjević
Uvod u temu usklađenosti u poslovanju za sve prisutne pripremio je Miloš Tanjević, predsednik Udruženja za usklađenost u poslovanju, zaposlen u Unicredit banci na poziciji direktora Direkcije za kontrolu usklađenosti poslovanja. Gospodin Tanjević je govorio o glavnoj ideji iza osnivanja Udruženja za usklađenost u poslovanju i o osnovnim ciljevima Udruženja.

- Usklađenost u poslovanju je široka oblast, sa specifičnostima za svaku granu poslovanja. Ono što bi na najjednostavniji način opisalo suštinu usklađenosti u poslovanju (compliance) jeste usaglašenost poslovanja sa propisima i etičkim postulatima. Jedan od nosilaca ove usklađenosti u kompanijama je "compliance" funkcija, čija se praktična uloga ogleda u savetodavnim i kontrolnim aktivnostima, težeći očuvanju reputacije, integriteta i kredibiliteta organizacije. Brojni primeri sistemskih kompanijskih incidenata u svetu, ali i kod nas, u svojoj biti imali su manjkavosti u sistemu internih kontrola i kršenja kodeksa ponašanja. Udruženje za usklađenost poslovanja je i osnovano upravo da bi se pružila podrška organizacijama u prevenciji situacija gde gube i kompanije i društvo u celinii da bi se kroz edukaciju i potrebne resurse poboljšala celokupna poslovna klima u Srbiji.

Miloje ObradovićMiloje Obradović
Pre početka panela prisutne stručnjake iz oblasti usklađenosti, predstavnike srodnih udruženja i predstavnike medija, pozdravio je dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

- Komisija za zaštitu konkurencije, upravo u kontekstu svoje osnovne uloge, a to je obezbeđivanja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu Republike Srbije snažno podržava i pozdravlja osnivanje Udruženja koje će se baviti isključivo usklađivanjem poslovanja kompanija sa propisima, posebno imajući u vidu da je jedan od najznačajnijih segmenata rada ovog Udruženja i usklađivanje poslovanja sa Zakonom o zaštiti konkurencije. U poslednjih nekoliko godina, Komisija se intenzivno bavila podizanjem svesti o važnosti poštovanja pravila konkurencije među tržišnim učesnicima. Nastavićemo sa ovim aktivnostima, ali i implementacijom upravo onih mera o kojima govorimo - poručio je Obradoović

U ime domaćina, dobrodošlicu prisutnima poželeo je i Raško Radovanović, partner u CMS Beograd.

Novoosnovano Udruženje za usklađenost u poslovanju kao jedan od zadataka i ciljeva ima da pruži podršku svima koji se bave ovom temom da na jednostavan i brz način dođu do, za njih, relevantnih informacija. Kao osnovni izazovi u primeni usklađenosti u poslovanju prepoznati su balansiranje rizika i profita, obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa edukacije na svim nivoima organizacije, ali i kod partnera sa kojima organizacija sarađuje, obezbeđivanje potrebnih resursa i alata za sprovođenje procedura usklađivanja u poslovanju, lokalna implementacija internacionalnih politika korporacije, a u nekim slučajevima i podrška menadžmenta.

Uloga i odgovarajuća podrška države i državnih institucija prepoznata je kao ključna u procesu podizanja svesti javnosti o direktnoj sprezi usklađenosti poslovanja sa njegovom održivošću. Zato Udruženje za usklađenost u poslovanju državu vidi kao jednog odglavnih partnera u procesu edukacije kadrova i implementacije procesa koji favorizuju usklađenost u poslovanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.