NavMenu

Nestle uložio 2,3 mil EUR u proširenje kapaciteta u Srbiji - Izvoz u 40 zemalja širom sveta

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 15:45
Komentari
Podeli
Kompanija Nestlé Adriatic ove godine je proširila kapacite fabrike u Surčinu sa dve nove proizvodne linije i najavila izvoz proizvoda iz ove fabrike u 40 zemalja sveta. Ukupno ulaganje kompanije u novu opremu iznosi 2,3 mil EUR i vodi do povećanja proizvodnje za 25%, proširenja proizvodnog asortimana sa 100 novih artikala i zaposleno više od 30 radnika. Naš portal je imao priliku da poseti pogon u Surčinu i vidi nove proizvodne linije.

Ovom prilikom direktorka za tržišta jugoistočne Evrope kompanije Nestlé Jana Mihajlova rekla je da iz godine u godinu, kompanija konkretnim aktivnostima pokazuje svoju dugoročnu posvećenost poslovanju u Srbiji i doprinosu razvoju lokalne zajednice.

- Od 2011, kada je fabrika u Surčinu postala deo Nestlé porodice, do danas uložili smo više od 15 mil EUR u opremu, kapacitete i razvoj proizvoda - dodaje ona.

- Ovo je velika stvar za poslovanje Nestlé-a u Srbiji, jer uz regionalne, služimo potrošače i globalno, pa su Austrija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Švajcarska, Japan, Rusija, Meksiko, Peru, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati samo neke od zemalja u koje ćemo izvoziti - naglasila je Mihajlova.

Nova linijaNova linija
Sa novih proizvodnih linija fabrike izlaziće asortiman proizvoda za konzumaciju izvan kuće - u hotelima, restoranima, kafićima. To su pre svega dehidrirani konditorski proizvodi za pripremu kolača i museva, desertni sirupi kao i napitak od kafe NESCAFÉ Chocofreddo.

Od 2011. godine, u Surčinu je proizvedeno više od 55.000 tona Nestlé proizvoda i razvijeno više od 2.100 recepata. Sa najnovijom investicijom, proizvodnja je u odnosu na prošlu godinu povećana za četvrtinu, dok je ukupan broj proizvodnih artikala iz kulinarskog, konditorskog i asortimana za konzumiranje izvan kuće dosegao 270 proizvoda.

Tanja Žigić, direktorka Nestlé fabrike Surčin, istakla je da Nestlé u Srbiji zapošljava 546 ljudi, od toga 304 radi u fabrici.

- Osim što je proširenje proizvodnih kapaciteta omogućilo otvaranje novih radnih mesta, angažovano je 45 novih dobavljača, od kojih je njih 13 lokalnih. Saradnja s lokalnim dobavljačima uključuje nabavku sirovina i materijala, pa je vrednost njihovog posla minimum 850.000 EUR godišnje, što je odlična vest i za kompaniju i za domaće proizvođače sa kojima sarađujemo.

Jana Mihajlova i Rasim Ljajić u obilasku nove linijeJana Mihajlova i Rasim Ljajić u obilasku nove linije
Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je istakao da je ovo značajan dan kako za Surčin, tako i za celokupnu srpsku ekonomiju, jer Nestlé popravlja i itekako utiče na međunarodnu poziciju zemlje.


- Kompanija Nestlé je model kako mi vidimo razvoj prehrambene industrije u Srbiji - istakao je Ljajić, dodavši kako je u strateškim dokumentima Vlade Srbije prehrambena industrija jedna od četiri prioritetne oblasti u proizvodnom sektoru, koja u BDP-u učestvuje sa 4%, i ima velike potencijale.

O uspesima kompanije Nestlé, kao i naporima i organizaciji koja je potrebna kako bi kompleksan sistem proizvodnje održavao konstantan nivo bezbednosti i kvaliteta hrane, a brendovi ostali omiljeni kod potrošača, okupljenima je govorio Aco Georgievski, izvršni direktor Nestlé Professional za tržište Adriatik regiona. Georgievski je istakao da će u prvoj godini u Srbiji Nestlé Professional svoj postojeći asortiman od 36 proizvoda za konzumaciju van kuće proširiti sa proizvodima NESCAFÉ Chocofreddo, Frappe Coffee i Frappe Cacao. Istakao je i kako kompanija ima ambiciozne planove za budućnost te je pohvalio dugogodišnju uspešnu saradnju s partnerom Vending, ali i kupcima koji su prepoznali kvalitet Nestlé proizvoda i usluga, kao što su McDonald’s, Eko pumpe i Monument.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.