Izvor: Tanjug | Četvrtak, 22.11.2018.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zagreb razočarao hotelijere - Konferencija "Adria Hotel Forum" seli se u Beograd

Hotel Crowne Plaza
Hotelska investiciona konferencija Adria Hotel Forum (AHF) napušta Zagreb razočarana inertnom investicionom klimom u Hrvatskoj, i svoje sedmo izdanje održaće u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu krajem februara iduće godine, piše Poslovni dnevnik.

- Iako organizatorka Marina Franolić objašnjava da se selidba uklapa u regionalni karakter konferencije, saznajemo da je u donošenju odluke o napuštanju Zagreba veliku ulogu imala još inertna investicijska klima u Hrvatskoj, uz slab interes za strane ulagače i hotelske brendove. U Beogradu je atmosfera znatno drugačija, tvrdi poduzetnica koja je AHF pokrenula s ciljem da oživi tržište i u Zagreb dovede vodeće globalne ulagače u turizmu - navodi list.

Vest o preseljenju pozitivno su prihvatili i partneri Foruma poput globalnih hotelskih kompanija, konsultanata i investitora koji su potvrdili dolazak, ali i lokalnih hotelijera koji su nas s punom podrškom dočekali, kaže Marina Franolić.

- Hrvatska do danas, nažalost, nije uspela da kapitalizuje činjenicu da je AHF šest godina uzastopce održan u Zagrebu. Naime, i dalje smo svedoci da su investicijske aktivnosti, posebno one vezane za direktna strana ulaganja vrlo niske - dodaje ona.

To, kako navodi, nije osnovni razlog za preseljenje konferencije, "ali svakako je uticalo na odluku".

- Investitori nas svaki dan pitaju za investicione mogućnosti u Hrvatskoj, a s naše strane im imamo ništa ili malo za ponuditi - objašnjava.

Podseća da je AHF jedina hotelsko-investiciona konferencija međunarodnog karaktera u regionu, te jedna od pet najvećih u Evropi. Dodaje da je konferencija tokom šest godina okupila više od 1.800 učesnika, 250 panelista i 150 partnera, a važnost dokazuju i svetska imena te industrije koji dolaze samo zbog konferencije.

Lani su u Zagreb doveli investicione fondove koji upravljaju s više od 500 mlrd USD, starijeg potpredsednika za razvoj za Evropu AccorHotels-a, potpredsednicu za razvoj Hiltona za istočnu Evropu, te starijeg potpredsednika za globalni razvoj iz Belmonda.

Članovi savetodavnog odbora Foruma su Takuja Aojama iz Hyatt-a, Dirk Baker iz Colliers-a, Kristian Šustar iz Uniline-a i Sanja Čižmar iz HD Consulting-a, a sponzori hotelske kuće kao što su Hilton, Accor, IHG.

Kao novo sedište Foruma, Beograd nije odabran slučajno. Iako se hrvatski turizam smatra razvijenijim sistemom od onog u Srbiji, u korporativnom i javnom sektoru, pored toga što Srbija beleži značajan rast broja stranih turista, Beograd privlači strane investitore i globalne brendove kojih je više nego u Hrvatskoj, primećuje Poslovni.

Uz Holiday Inn, Hyatt Regency, IHG Crowne Plaza, Falkensteiner hotel, proletos su u Beogradu otvoreni Hilton i Accor-ov Mama Shelter, a otvaranje hotela do 2020. najavili su Hiltonov DoubleTree, Marriottov brend St. Regis i drugi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.