NavMenu

(Internet ogledalo) Vladan Atanasijević, Spinnaker – o planovima ComTrade grupe, elektronskoj sednici Vlade Srbije, projektu „One Stop Shop” u Agenciji za privredne registre ...

Izvor: Internet ogledalo Petak, 24.04.2009. 11:25
Komentari
Podeli

Prošlo je godinu dana od ulaska kompanije HERMES SoftLab u sastav ComTrade Group, od kada članice Spinnaker i Hermes u okviru poslovne jedinice ComTrade IT Solutions and Services udruženim snagama i kompetencijama nastupaju na tržištu zemalja u kojima su ranije poslovale samostalno. Pravo je vreme za razgovor, o nekim aktuelnim projektima, sa Vladanom Atanasijevićem, nekada direktorom Hermes SoftLab Srbija, a danas Direktorom Spinnakera...

U junu ove godine trebalo bi da se završi realizacija projekta informacioni sistem Vlade Srbije koji je rađen na osnovu ugovora koji su potpisali ministarka Jasna Matić i vaš predsednik Veselin Jevrosimović. Šta je sve ovim ugovorom omogućeno?

Na taj ugovor treba da gledamo Iz nekoliko uglova. Prvo, želja same Vlade Republike Srbije da napravi ovakvu elektronsku sednicu predstavlja njen značajan iskorak ka primeni najsavremenije informacione tehnologije u funkciji povećanja sopstvene produktivnosti i efikasnosti. Svima nama, poreskim obveznicima, bitno je da Vlada i mehanizam koji iza nje stoji rade brže i efikasnije, odnosno da za isto vreme pregledaju više materijala ili donesu više kvalitetnijih odluka. Sa tog stanovišta njihovo opredeljenje je vrlo bitno, rekao bih strateško. Drugi aspekt je to što smo se na ovom tenderu kao partneri pojavili Telekom Srbija i mi – kompanija ComTrade, što znači da je i jedna kompanija koja jeste u državnom vlasništvu ali posluje po tržišnim principima, prepoznala interes da zajednički uvedemo elektronsko poslovanje u državnu upravu.

Prva faza realizacije projekta odnosi se samo na Vladu Republike Srbije, a u drugoj se on proširuje na sve uprave u Srbiji. Za nas je ovaj projekat vrlo bitan, pa iako smo kao privatna kompanija logično motivisani profitom, u ovom slučaju na prvom mestu nam je bila želja da budemo deo tima koji će pomoći vladi da unapredi svoj rad i postane produktivnija.

Šta je u tom projektu konkretno Zadatak Spinnakera?

Spinnaker praktično radi Informacioni sistem koji se koristi za prikupljanje i obradu svih dokumenata koji idu u vladu. Da bi se to razumelo treba znati princip kako vlada funkcioniše. Naime, pre nego što neki dokument dođe u Vladu on mora biti pripremljen. Za pripremu tih dokumenata neophodno je kompletno kapilarno prikupljanje informacija, stavova, mišljenja iz raznih sektora i sublimiranje na jednom mestu. Taj deo posla u suštini je kompletno prebačen u elektronsku formu. To znači da su dokumenta u elektronskom obliku i da se njihovo kretanje na svakom koraku, iz jedne faze u drugu, prati i zapisuje. Tako možemo hronološki da ispratimo da li je neki dokument bio na nekom odboru, ukoliko jeste kakva je njegova sudbina, da li je bilo komentara, kada je vraćen, da li postoji neko vremensko ograničenje kada zakon treba da bude pripremljen... Znači proces se prati po raznim parametrima, a krajnji cilj je da se sama sednica odvija bez problema; da ministri koji sada imaju telefonske sednice Vlade, sutra mogu da imaju elektronske sednice, gde će uz pomoć računar a pristup imati kompletnoj dokumentaciji

Nikad nije kasno

Hrvatska je elektronsku sednicu uvela pre par godina. Zašto mi kasnimo?

Nikad a nije kasno ukoliko se radi na pravi način! Mi znamo za neka iskustva zemalja iz kruženja koje su elektronsku sednicu vlade uvele mnogo pre nas, ali vidimo da ministri sede ispred laptopova, a sve one prateće stručne službe i dalje rade na geštetnerima, pa je onda pitanje da li neko zbilja ima elektronsku sednicu i elektronsku državnu upravu ili ima samo onaj prezentacioni nivo odrađen da lepo izgleda za javnost. Pouzdano tvrdim da ćemo mi to uvesti na pravi način. A da li smo to uradili pre ili posle u odnosu na nekog, u ovom trenutku je manje bitno.

Ko će imati najviše koristi od uvođenja ovog sistema u vladi Srbije?

Svakako sami građani koji će neposredno osetiti korist od ovog sistema elektronske vlade na lokalnom nivou, u lokalnim samoupravama, jer će brže i lakše moći da dođu do potrebnih dokumenata. Naravno veliku korist imaće generalni sekretarijat i oni koji svakodnevno pripremaju materijale za sednice Vlade . Oni su veoma bitan faktor, jer ti ljudi moraju svakoga Dana da pripreme zaista veliku količinu materijala; da znaju da proprate sve verzije tog materijala; da znaju šta se s njim dešava; da mogu brzo da sprovedu izmene tih materijala i da imaju zbilja kvalitetnu i efikasnu arhivu svih materijala iz raznih vremena po raznim osnovama.

Suština ovih promena i ogleda se u tome da će sutra ministar ili neko od njegovih zaposlenih moći vrlo lako da dođe do konkretnih materijala zahvaljujući kvalitetnom i efikasnom sistemu pretraživanja. Dakle ovaj mehanizam će omogućiti ministrima da imaju kompletan uvid u sve informacije, kako bi donosili kvalitetne odluke u što kraćem roku.

Uskoro treba da se potpiše ugovor o realizaciji projekta One Stop Shop. O čemu se tu radi ?

To je projekat za Agenciju za privredne registre – APR. Naša APR je među najnaprednijima u Evropi. Po načinu rada, čak i prema evropskim merilima, je na najvišem nivou. Ideja ovog projekta je da se smanji administrativna procedura i da se svi podaci dobijaju na jednom mestu. Radi se na tome da se APR i Poreska uprava povežu, gde će Poreska uprava izdati PIB i on će u elektronskoj formi preći u APR. To predstavlja prvu fazu integracije državnih službi koje učestvuju u procesu osnivanja preduzeća.

Princip i globalne kompanije

Da li će vaše postavljenje na mesto direktora doneti nešto novo Spinnakeru ili će se nastaviti ispunjenje ranije osmišljene vizie i misije ove kompanije?

Vizija i misija ComTrade grupe je da postane, što već jeste, i ostane regionalni lider u ICT uslugama, rešenjima i proizvodnji i distribuciji računara. Najveća akvizicija koja se dogodila rrošle godine u IT-u kupovinom Hermes Soft Lab grupe predstavlja upravo iskorak u tom smeru u nameri da se formira jedna nova, snažna vertikala u okviru Com Trade grupe koja se bavi rešenjima. Sada pored ComTrade distribucije Imamo ComTrade IT Solution and Services. Dakle, i ta akvizicija Hermes SoftLaba i moje postavljenje su praktično samo jedan korak ka ispunjenju vizije Com Tradea da bude "glavni igrač" u IT rešenjima, kako u regiji tako i globalno. A što se tiče novina, one se u ComTradeu podrazumevaju, bez obzira na to da li sam ja ili neko drugi postavljen na poziciju direktora kompanije članice grupacije koja se bavi poslovnim rešenjima u Srbiji, jer mi razvijamo poslovna rešenja u Sloveniji, Bosni, Americi, Irskoj i drugim zemljama u kojima poslujemo. Znači, ideja je da se ovo znanje i potencijali koji postoje u našoj zemlji koriste kako za plasiranje rešenja u Srbiji, tako i za plasiranje rešenja širom sveta. U naših deset razvojnih centara razvijamo naša rešenja, i u četrnaest zemalja u regionu, EU i SAD u kojima posluju naše članice grupacije plasiramo ta rešenja. Mi smo, dakle, globalna kompanija koja posluje po globalnim principima.

Kakav je Spinnakerov odgovor na udare finansijske krize koja se oseća u celom svetu?

Mi smo se do sada bavili integracijom, i više smo razmišljali o tome kako da ostvarimo svoje ajedničke ciljeve, ali sada kada se u dinamičnom okruženju u kojem živimo ojavila globalna kriza, razmišljamo koje operativne poteze treba da vučemo da bismo ublažili njene efekte. Ono što je u našem slučaju dobro jeste činjenica da mi imamo solidnu diversifikaciju biznisa i po horizontali, jer smo internacionalna kompanija, i po vertikali, gde ne zavisimo samo od jednog klijenta – radi se za HP, Vodafon, za neke globalne vendore, u okviru naše zemje za telekom operatere, za državu Srbiju i za razne firme. U tom smislu otporniji smo na krizu u odnosu na neke druge kompanije, ili one koje su dosta manje od nas. Ali nelikvidnost drugih preduzeća nas pogađa, to što se država tek sada opredelila kako će odgovoriti na krizu, kao i to što su neki naši tradicionalno dobri kupci iz zemalja Zapada već duboko zagazili u krizu i što polako smanjuju svoje budžete... Na žalost odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan.

NAPOMENA : Pogledajte online verziju časopisa Internet ogledalo koji je identičan štampanoj verziji i potpuno besplatan za Vas. Pogledajte na www.internetogledalo.com i iskoristite softversku aplikaciju koja Vam omogućava prelistavanje i čitanje časopisa, te jednostavno štampanje ili slanje e-mailom bilo kojeg teksta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.