Izvor: Tanjug | Četvrtak, 22.11.2018.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske firme osvajaju albansko tržište - Na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani više od 20 kompanija iz Srbije

Ilustracija (Foto: nikkytok/shutterstock.com)
Srpske firme i ove godine učestvuju na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani PANAIR, sa očekivanjem da prošire saradnju ili se probiju na albansko tržište, a jedna od njih je i kompanija Radijator - Inženjering iz Kraljeva, čiji kotlovi greju građane širom regiona. Šef prodaje u ovoj firmi, Božo Radojičić, podsetio je da ta kompanija postoji već 28 godina, ima 400 zaposlenih i izvozi u 30 zemalja Evrope.

- Ovo nam je prvi izlazak na tržište Albanije, nadamo se da će biti uspešan. Prvi put smo na ovom sajmu, imamo izuzetno dobre kupce u zemljama u okruženju, ali u Albaniji do sada nismo radili - rekao je Radojičić.

On je dodao da kompanija traži partnere u toj zemlji, ali ne po svaku cenu i da im je najvažnije da potencijalni partneri budu pouzdani i ispune određene uslove veleprodaje.

Milan Krstić iz službe prodaje u firmi Alfa-Plam iz Vranja rekao je da ta kompanija već više godina učestvuje na sajmovima u Albaniji, a da na ovogodišnjem sajmu nastupa drugi put u organizaciji PKS.

- Alfa-Plam posluje na tržištu Albanije već više od 20 godina, imamo uspešnu saradnju i nekoliko kompanija sa kojima uspešno radimo već dugi niz godina. Nadamo se da će se to poslovanje nastaviti, hoćemo da proširimo prisustvo i uvek smo otvoreni za nove partnere i nove poslove - rekao je Krstić.

U izjavi za Tanjug on navodi da se na ovom tržištu od proizvoda te firme najviše traže šporeti, peći na drvo, kao i sve etažne peći, štednjaci i kotlovi na pelet.

Predstavnica albanske Albankorp grupe, koju je nedavno preuzela srpska kompanija Nelt, Kelelija Havari rekla je da prvi put učestvuju na tom sajmu i da su zahvaljujući preuzimanju od strane Nelta postali najveća kompanija u Albaniji u toj branši.

Ilustracija (Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)
- Veoma smo zadovoljni saradnjom - rekla je Havarijeva.

Predstavnica firme Rekorderka iz Stalaća, Vesna Radojković, kaže da su drugi put na sajmu u Tirani i da pokušavaju da se probiju na albansko tržište.

- Naša firma postoji već oko 50 godina, bavimo se proizvodnjom sirišta u tečnosti. Nismo do sada poslovali na albanskom tržištu i to je jedan od razloga zašto smo na ovom sajmu. Očekujemo da ćemo naći partnere - istakla je Radojkovićeva.

Predsednik Agromehanike iz Boljevca, Ljubinko Gobeljić, rekao je Tanjugu da je to preduzeće najveći proizvođač poljoprivredne mehanizacije u jugoistočnoj Evropi i da već uspešno posluju na albanskom tržištu.

- Albanija je naše 35. tržište na koje izvozimo, poslednjih godinu dana smo našli partnera sa kojim povećavamo prodaju naše robe u Albaniji zahvaljujući PKS - rekao je Gobeljić.

Dodao je da ta kompanija želi da u 2019. udvostruči prodaju na albanskom tržištu, kao i da u Albaniji najviše traže rotacione diskaste kosačice i poljoprivredne mašine za voćarstvo.

Tehnički direktor u Doncafe-u u Srbiji, koja je deo izraelske kompanije Strauss Adriatic, Milan Živković rekao je Tanjugu da su prvi put na sajmu u Albaniji i da imaju velika očekivanja.

- Imali smo fabriku u Valoni koja je radila skoro 20 godina i ugašena je 2010, a ljudi u Albaniji i dalje znaju za taj brend. Fabrika je preseljena u drugu fabriku u regionu. Brend je i dalje ostao aktuelan i mislimo da ćemo uspeti s nekim distributerom da se vratimo na raniji nivo - rekao je Živković i istakao da je albansko tržište sada mnogo ozbiljnije i naprednije.

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije, na ovogodišnjem sajmu PANAIR koji se održava od 21. do 24. novembra, srpsku privredu predstavlja oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, od kojih su svoj proizvodni program na Nacionalnom štandu od 300 kvadrata predstavile 24 firme iz svih sektora privređivanja, od agrobiznisa do IKT.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.