NavMenu

Kompanije iz EU i dalje najveći investitori u Srbiji - U poslednjih osam godina uloženo 12 mlrd EUR

Izvor: RTS Četvrtak, 22.11.2018. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska unija je najveći investitor u Srbiji, najveći donator i najveći trgovinski partner. Čak tri četvrtine stranih ulagača dolazi iz zemalja članica EU. Taj trend je u porastu, uprkos tome što u našem regionu imaju sve jaču konkurenciju Kine, Rusije i ulagača iz Turske, navodi RTS.

Od bankarstva i telekomunikacija, preko automobilske, do tekstilne i takozvane "šrafciger" industrije. Tu su u Srbiji šansu najčešće videli ulagači iz zemalja Evropske unije.

- Ono što je dobra vest za čitav region jeste da su investicije porasle za 18%, dok su u ostalim delovima, u Centralno-istočnoj Evropi smanjene za 20%. Dakle, ovaj region ima perspektivu za dalja i veća ulaganja, ali potreban je veći napor i same EU i zemalja članica da dovedu veće investitore - napominje Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta u Srbiji,

Pritom, moraće i da se izbore sa konkurencijom. Evropska unija i sama je u strahu da će infrastrukturno biti zavisna od Kine koja ulazi u sve strateške sektore i poseduje deset odsto lučkih kapaciteta u Evropi.

Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose EPuS smatra da EU ne radi dovoljno, niti na pravi način, na sopstvenoj vidljivosti u regionu.

- Obično se vidi da ona otvara neku školu ili most, ali to se nekako potiskuje udarnim vestima o kineskim i ruskim investicijama. Mislim da bismo i mi morali ozbiljnije raditi na promociji uloge EU koju ona već godinama igra u našem regionu, a mi ipak idemo u EU - ističe Minićeva.

Nismo u situaciji da budemo izbirljivi, ali, da li je u interesu prosečnog srpskog radnika da težimo investitorima koji nam dolaze sa razvijenog zapada?

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković kaže da i poslodavci iz EU teže da iskoriste prednosti područja sa jasnim antimonopolskim zakonodavstvom, na kojem je radna snaga jeftina i nedovoljno zaštićena.

- Ali, ipak, kad se radi o investitorima iz ovih zemalja imate neke socijalne standarde, socijalne modele i mogućnost da se, uvezani u okvire evropskih sindikata, sa njima izborite za približan nivo i u Srbiji. Zato je to mnogo lakše nego sa zemljama i kulturama gde je taj takozvani preterano emotivno-robovlasnički odnos nešto što je gotovo praksa - objašnjava Stojiljković.

Mihailo Gajić iz Libetarijanskog kluba ukazuje da je problem sa stranim direktnim investicijama u Srbiji to što su one prilično visoke u odnosu na domaća ulaganja.

- Same investicije su odlične za razvoj domaće privrede zato što sa njima dolazi i savremena tehnologija i know-how menadžment, ali to treba da bude samo komplementarni deo domaćim investicijama - kaže Gajić.

Od 15 mlrd EUR stranih investicija u Srbiji za poslednjih osam godina, čak 12 mlrd EUR uneli su ulagači iz EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.