Izvor: Sputnik | Četvrtak, 22.11.2018.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gazprom odlučio da gasovod Turski tok prođe i kroz Srbiju - Prve isporuke gasa 2020. godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ruska kompanija Gazprom donela je odluku da gasovod Turski tok nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. U tim zemljama su počele sve pripremne procedure za ovaj posao, piše ruski list Komersant, a prenosi Sputnik.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, a do Mađarske će ruski gas stići godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta" preko Ukrajine.

Komersant ukazuje da je to takoreći Južni tok koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako je navedeno, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi, jer Gazprom u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi tom gasovodu, kako ocenjuje Komersant, još nije najjasnije kako će to izgledati. Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili će azerbejdžanski gas zameniti ruskim gasom nakon što bude završena izgradnja gasovoda TAP, što je takođe planirano za 2020. godinu.


ANTIĆ: Gradnja ne zavisi od Srbije

Ministar energetike Aleksandar Antić podseto je da je Rusija više puta potvrdila da je voljna da gradi drugi krak Turskog toka i da je Srbija još u junu sa Gazpromom potpisala "Mapu puta" za taj gasovod.
Ministar Antić za RTS objašnjava da su želju da se priključe na Turski tok potvrdile i Mađarska i Bugarska koje su članice Evropske unije, tako da gradnja tog gasovoda ne zavisi od naše zemlje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.