Izvor: Radio Slobodna Evropa | Sreda, 21.11.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova mera Prištine - Namet od 100% na proizvode iz Srbije i BiH!

(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com )
Privremene institucije u Prištini uvele su novu taksu od 100% na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako se navodi, mera je doneta "u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti".

Odluka je usledila posle predloga ministara trgovine Endrita Šalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače "da se fokusiraju na kvalitet", a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. Šalja je na Fejsbuku podsetio da se domaći proizvođači suočavaju sa mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

- Od danas mera od 100% Srbiji. Takođe, Vlada obavezuje Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da uklone i zaustave potencijalni uvoz svih proizvoda koji se ne odnose i u suprotnosti su sa zvaničnim i ustavnim imenom Republike Kosova - napisao je premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku.

On je naglasio da to ni ovog puta ne važi za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji.

Haradinajev zamenik Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom "štite vitalni interesi Kosova".

- Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlucila da poveća carinu na 100%. Nove mere biće uskoro objavljene - napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10% na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.