NavMenu

Sprema se prodaja Budimke iz Požege, gotovo 20 zainteresovanih kompanija

Izvor: Blic Sreda, 21.11.2018. 15:12
Komentari
Podeli
Nova nada za voćare iz požeškog kraja, koji su u nedostaku velikog otkupljivača minule jeseni industrijsku jabuku prodavali budžasto, jeste ta da će nekadašnji gigant, poljoprivredni oslonac zapadne Srbije, uskoro dobiti novog vlasnika i pokrenuti proizvodnju, piše Blic.

Posle skoro četiri godine, otkad su pogoni Budimke zatvoreni, stižu optimistične najave vezane za ovo preduzeće. Problem restitucije, koji je ukočio prodaju firme, na pomolu je da se reši veoma brzo.

- Imali smo 11 zahteva bivših vlasnika parcela, kojima je zemljište od kraja 40-ih do 60-ih nacionalizovano za potrebe Budimke, za povraćaj. Međutim, kako je zemljište iz poljoprivrednog prevedeno u građevinsko, a preduzeće je na njemu izgradilo i uknjižilo objekte, nekadašnji vlasnici neće imati pravo na naturalno namirenje već će dobiti novčanu naknadu. Do sada je rešeno 10 zahteva, ubrzo će se to desiti sa još jednim preostalim. Naša je procena da će prodaja firme biti oglašena do kraja ove, eventualno početkom naredne godine, i da će novi vlasnik od proleća pokrenuti proizvodnju - rečeno je Blicu u Odboru poverilaca Budimke.

Sunovrat firme iz Požege, sa periodima koji su obećavali oporavak, počeo je 1999. godine. U međuvremenu, Budimka je preživela neuspelu privatizaciju, pokretanje proizvodnje od strane njenih radnika koji nisu dugo uspevali da se nose sa poslovnim problemima, totalnu obustavu proizvodnje 2015. i uvođenje u stečaj februara naredne godine. Sve do kraja prošle godine kada je Privredni sud u Užicu proglasio bankrot preduzeća koje je ovim oslobođeno bremena teškog 13 mil EUR dugova. Sada, bez dinara u minusu, uskoro i sa rešenim imovinsko-pravnim odnosima, opremom koja odmah može da se pusti u rad, Budimka čeka novog vlasnika.

- U kratkom roku možemo očekivati oglas za prodaju. Imamo gotovo dvadesetak ozbiljnih kompanija iz zemlje i inostranstva koje su zainteresovane za kupovinu, i to je pokazatelj da će Budimka naći strateškog partnera. Koliko je RTB Bor značajan za ekonomiju Srbije toliko je ova firma bitna za zapad Srbije - rekao je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Preduzeće koje je nekada radilo hiljadu ljudi, procenjuju u Odboru poverilaca, u startu bi moglo da zaposli 350 ljudi. Budimka je zlatne dane imala i hiljadu kooperanata od kojih su mnogi, nemajući drugi izbor, jabuku prošle jeseni prodavali i za tri dinara po kilogramu.

- Ne bi padalica za industriju bila ovoliko jeftina i trunula po voćnjacima da smo imali Budimku. A ona nam je pred nosem i godinama ne radi. Nekad nismo imali brigu kada je prodaja bila u pitanju - predamo, naplatimo i idemo kući. Bez Budimke smo u situaciji da nas svi ucenjuju, seljaka tuku u glavu kao zmiju, dajemo jabuku za bagatelu. Raduju vesti da se sprema oživljavanje Budimke - kaže Slobodan Ćirjanić, poljoprivredik iz sela Vranjani kod Požege, koji na svojih 12 hektara gaji devet sorti jabuka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.