NavMenu

U Beogradu prvi od 425 dana obnove Karađorđeve ulice

Izvor: Novosti Sreda, 21.11.2018. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Plan rekosntrukcije beogradske Karađorđeve ulice, na potezu od Brankovog mosta do Pariske ulice, predvideo je da danas izabrani ponuđač (konzorcijum Energoprojekt niskogradnja, Bauwesen i Colas Rail) zapisnički bude uveden u posao.

Kako je za Novosti rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, izvođač će narednih dana dopremiti neohodnu gradilišnu infrastrukturu, a za to vreme će se pribaviti rešenje za raskopavanje ulice i saglasnost za izmenu saobraćaja. Rok za završetak posla,vrednog gotovo 712 miliona dinara bez PDV, je 425 dana.

Radovi na rekonstrukciji ove saobraćajnice podrazumevaju obnovu tramvajskog koloseka od Brankovog mosta do okretnice kod Kalemegdana. Na ovom potezu,dužine 682 metra, biće postavljene nove tramvajske šine i kontaktna mreža, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom.

- Rekonstruisana saobraćajnica imaće u sredini saobraćjnu traku za tramvaj i javni prevoz putnika, dok će sa svake strane biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom. Tramvajska pruga će neposredno iza Brankovog mosta biti izmeštena ka reci Savi, čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte. Vozila će koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice - objašnjava Vesić.

Kako bi se ubrzao protok saobraćaja, trasu tramvaja koristiće i vozila za javni prevoz putnika.


- U zoni Kapetanije, uz saobraćajnicu, predviđena je niša za putničke autobuse, kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru grada. Savski kej će biti uređen na delu od Brankovog mosta do kraja Beton hale, na površini od oko jednog hektara - kaže Vesić.

U okviru rekonstrukcije planira se i uređenje zelene parkovske površine i pešačke staze, postavljanje dečjeg igrališta, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metara, i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol - Ada Cigalnija.

Na Savskom keju biće formiran travnjak i posađena nova stabla, žbunje i ukrasno bilje, kao i urbani mobilijar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.