NavMenu

Završena rekonstrukcija pruge od Požarevca do Majdanpeka - Teretni vozovi odmah, putnički od 1. februara 2019.

Izvor: Tanjug Sreda, 21.11.2018. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Rekonstrukcija 90 kilometara pruge Požarevac - Majdanpek završena je danas, a istovremeno je pušten saobraćaj za teretne vozove, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Kako se navodi, pruga je rekonstruisana u predviđenom roku i osposobljena je za brzinu od 80 kilometara na sat u putničkom, odnosno 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju, kao i za osovinsko opterećenje od 22 i po tona po osovini.

Srbija Voz će redovan putnički železnički saobraćaj na relaciji Požarevac - Majdanpek - Zaječar uspostaviti od 1. februara 2019, do kada će pripremiti neophodan broj dizel motornih vozova za organizovanje saobraćaja na ovoj pruzi.

Putnički železnički saobraćaj između Požarevca i Majdanpeka biće tada ponovo uspostavljen posle pet i po godina, a vreme putovanja putničkih vozova između ova dva grada sa nekadašnjih pet sati biće smanjeno na 90 minuta.

Radovi na rekonstrukciji ove pruge su započeli 21. maja 2018. godine u železničkoj stanici Požarevac, a rok za njihov završetak bio je 180 dana.

Infrastruktura železnice Srbije remont ove pruge realizovala je u sopstvenoj režiji, odnosno sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru projekta obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Na devedeset kilometara pruge između Požarevca i Majdanpeka je i 76 putnih prelaza, 20 mostova i 10 tunela, uključujući i najteži tunel na deonici Požarevac - Babušinac, dugačak 975 metara.

Pruga Požarevac - Majdanpek pre remonta bila je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena je 1938. godine.

Do sada su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Pedeset kilometara ove pruge nikada nije remontovano i brzina vozova bila je samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge između 20 i 50 kilometara na sat, uz malu osovinsku nosivost pruge od svega 16 tona po osovini. Zbog ovakvog stanja pruge, putnički vozovi između Požarevca i Majdanpeka poslednji put prošli su ovom trasom 20. juna 2013. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.