NavMenu

Na Institutu Dedinje grudnu aortu "popravljaju" jednim zahvatom

Izvor: Večernje novosti Sreda, 21.11.2018. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u utorak, 20. novembra je prvi put u Srbiji, ali i u čitavom regionu, urađena takozvana FET operacija grudne aorte. Ovom medotom se u praksi praktično zamenjuju dva zahvata, koja su dosad rađena pacijentima sa rascepom i proširenjem (aneurizmom) ovog krvnog suda i to u razmaku od najmanje tri meseca, što je za obolele bilo izuzetno rizično. Zahvaljujući novoj hirurškoj metodi, kojom se pacijentima samo jednom otvara grudni koš umesto dva puta, godišnje će biti spaseno oko 200 obolelih.

Lekari Dedinja ovaj komplikovani zahvat uradili su u saradnji sa nemačkim profesorom dr Jakobom Hajncom, direktorom Klinike za kardiotorakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Esenu. Zahvat je primenjen na šezdesetogodišnjem pacijentu.

- Uveli smo novu hirurgiju aorte kakva se nije izvodila na ovim prostorima. To je jedna od retkih operacija koju nismo radili u našoj ustanovi - kaže profesor dr Milovan Bojić, direktor Instututa za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Iskustvo profesora Hajnca u ovoj oblasti hirurgije je veliko, a višegodišnja praksa je pokazala da se pacijenti nakon samo jedne operacije vrlo uspešno oporavljaju.

- Hirurgiju aorte, koja podrazumeva da se pacijentu dva puta otvara grudni koš prati mnogo rizika, a pokazalo se da veliki broj pacijenata i ne dočeka drugu operaciju - kaže profesor Hajnc. - U prvoj operaciji se sanirao početni deo aorte, koji je oštećen, a tek nekoliko meseci kasnije operisao se i deo aorte ka trbuhu, koji je takođe zahvaćen degenerativnim promenama, ali pod uslovom da pacijent dočeka taj zahvat.

Na obuci u Esenu kod profesora Hajnca, iz Dedinja je bio hirurg Željko Bojović.

- Rascep ili proširenje na zidu aorte je stanje koje ugrožava život pacijenta i ukoliko se ne uradi operacija na vreme, uglavnom ima smrtni ishod - kaže dr Bojović.

Rizici za pojavu proširenja ili rascepa na grudnom delu aorte su visok krvni pritisak, degenerativne promene izazvane genetikom, povrede grudnog koša, kao i mnogobrojne hronične bolesti.


Obuka čitavog tima

Doktor Željko Bojović biće vođa tima lekara koji će sprovoditi novu vrstu operacija.

- Za ovu metodu edukovaće se čitav tim lekara pod nadzorom profesora Hajnca. Osim kardiohirurga, obuku će proći i anasteziolozi i perfuzeri. Nova metoda, za razliku od prethodne, jeste hibridna, jer kombinuje operaciju na otvorenom srcu i ulazak posebnim instrumentima u aorte i ostale krvne sudove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.