NavMenu

Zgrada Pošte u Savskoj ulici postaje hotel?

Izvor: Blic Sreda, 21.11.2018. 08:48
Komentari
Podeli
Današnji izgled zgrade, rezultat posleratne rekonstrukcije (Foto: Google Maps/screenshot)Današnji izgled zgrade, rezultat posleratne rekonstrukcije
Zgrada Pošte u Savskoj ulici, stara tačno 90 godina i smeštena pored bivše Glavne železničke stanice, mogla bi da bude vraćena u prvobitno stanje i pretvorena u hotel ili neki drugi komercijalni objekat. Tako barem piše u dokumentaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice koji je Grad Beograd raspisao pre nekoliko dana.

- Postoji mogućnost rekonstrukcije ovog objekta i vraćanja njegovih oblikovih reprezentativnih vrednosti u prvobitno stanje, uz prenamenu u sadržaj javne namene (kultura, obrazovanje, državna uprava i slično) ili objekat komercijalne namene - naveli su nadležni u tom dokumentu.

Razlog za taj potez je, kako navode, napredak tehnlogije i uklanjanje železničkog saobraćaja sa Savskog trga, te je namena zgrade prevaziđena. U slučaju da izbor padne na komercijalne sadržaje, znatno je logičnije da na ovoj lokaciji bude izgrađen atraktivan hotel nego, na primer, tržni centar.

Kada je izgrađena, ova zgrada je predstavljala pravu palatu, po mnogima arhitektosnki biser ovog dela prestonice, ali je tokom Drugog svetskog rata pretprela velika oštećenja, a rekonstrukcija ju je pretvorila u jednu skoro pa običnu građevinu iz socijalističkog perioda koja se ipak nalazi pod zaštitom države.

Ovo je samo jedna od planiranih promena na toj lokaciji.

Zgrada stare Glavne železničke stanice bi trebalo da bude pretvorena u muzej, a u okviru ovog kompleksa planirana je i podzemna garaža kapaciteta 220 parking mesta. Nekadašnji hotel Petrograd, prekoputa, prilično je oštećen u Drugom svetskom ratu, kada je ostao bez dve kupole na krovu, pa postoji šansa da one budu vraćene.

- Aktuelno stanje predviđa revitalizaciju objekta i vraćanje njegovih prvobitnih karakteristička, uz povećanje spratnosti i zadržavanje namene hotela.

Novi Savski trg planiran je kao pešačka javna i zelena površina, pa će vozila ići zaobilazno oko već najavljenog spomenika Stefanu Nemanji, trasom koju sada koriste tramvaji, kako u pravcu Karađorđeve, tako i u pravcu Savske ulice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.