Izvor: Beta | Sreda, 21.11.2018.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan ugovor Evropskog investicionog fonda i pet banaka iz Srbije

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
U Vladi Srbije 20. novembra je potpisan ugovor između Evropskog investicionog fonda i pet banaka iz Srbije o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Ugovor o sprovođenju garancijske šeme uz finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima u iznosu od 20 mil EUR potpisali su predstavnik Evropskog investicionog fonda i predstavnici Raiffeisen Bank, UniCredit, ProCredit i Komercijalne banke, kao i banke Intesa.

Premijerka Ana Brnabić izjavila da "ne postoji dinamična, jaka i zdrava privreda bez dinamičnog, jakog i zdravog sektora malih i srednjih preduzeća".

Ona je istakla da je potrebno da Srbija ojača podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu i dodala da je jedan od najvećih izazova za taj sektor, lak pristup finansiranju.

Branbić je dodala da je zbog toga ovaj program važan i dodala da se očekuje da će ugovor o garancijskoj šemi omogućiti nove kredite u iznosu od njmanje 180 mil EUR, za minimum 1.250 malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije radi na podsticanju preduzetništva i to kroz reformu obrazovanja i uvođenje olakšica u poslovanju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, rekao je da sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetništva treba pomoći u nastupu na tržištu i u mogućnostima finansiranja.

Državni sektretar Ministarstva privrede Milun Trivunac kazao je da je sektor malih i srednjih preduzeća već duže vreme prioritet tog ministarstva.

Dodao je da taj sektor čini 99% svih privrednih društava i dve trećine svih zaposlenih u privredi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.