NavMenu

Šta je sve potrebno za izgradnju elektrane u BiH - Predstavljen Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru

Izvor: biznis.ba Utorak, 20.11.2018. 15:37
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)Ilustracija
Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u Bosni i Hercegovini predstavljen je sinoć, 19. novembra, u Sarajevu kao prvi dokument te vrste.

Osnovni namena je da olakša budućim i sadašnjim investitorima snalaženje u kompleksnom upravnom sistemu izdavanja dozvola.

U ovom trenutku, za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH u proseku je potrebno 20 dozvola i 100 koraka, za čije su ishodovanje potrebne barem dvije godine, a u praksi često i više od pet godina, ističu iz USAID-ovog projekta "Investiranje u sektor energije", koji je izradio ovaj vodič.

Po rečima direktora ekonomskog sektora USAID-a u BiH Andrewa Boegela, vodič objedinjuje na jednom mestu sve korake koje treba da poduzme investitor – procedure, rokove i potrebne akte.

– Analiziranjem elektroenergetskog sektora u BiH, shvatili smo da postoji ogroman potencijal, ali i veoma malo interesovanja investitora. Jedan od ključnih razloga je nedostatak informacija o celokupnom procesu pribavljanja dozvola. Verujemo da će objava ovog vodiča ohrabriti investitore da ulažu u projekte u Bosni i Hercegovini – naveo je Boegel.

Osim objave vodiča, neophodno je posvetiti se pojednostavljivanju procesa ishodovanja dozvola, smatra on te ističe da Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal za izvoz električne energije.

Vodič pruža investitorima sve potrebne informacije o tome kako da izgrade elektranu u BiH. Pisan je jednostavnim jezikom i sadrži šematske prikaze postupka izdavanja različitih odobrenja i dozvola. Obrađuje više od 140 propisa na svim nivoima vlasti u BiH – državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom.

Vodič opisuje više od 50 postupaka na svim nivoima BiH kroz koje investitori mogu proći prilikom izgradnje elektroenergetskih objekata. Primenjiv je na sve vrste postrojenja za proizvodnju električne energije – vetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i elektrane na biomasu.

U izradi vodiča je učestvovalo više od 30 nadležnih institucija, uključujući ministarstva energetike, prostornog uređenja, zaštite životne sredine, regulatorne komisije i druge institucije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.