Izvor: Danas | Utorak, 20.11.2018.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Banatski ratari i stari vlasnici podneli tužbu, tvrde da država najbolje zemljište čuva za korporacije

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina rak rana je domaćim poljoprivrednicima, ali i građanima koji u postupku restitucije potražuju oduzeto zemljište, piše list Danas.

Svi su sada uskraćeni zbog dolaska Tenisa (Toennies) i želje domaćih investitora da dugoročno ulažu, jer je država najbolju zemlju "izuzela" i čuva je za ulagače. Banatski ratari tužili su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Upravnom sudu u Novom Sadu, a posle ročišta, gde su obe strane iznele argumente, moglo se čuti da te firme ne mogu da potpišu ugovore dokle god se ovaj spor ne reši, kaže se u tekstu Danasa.

– Nema te investicije zbog koje treba dodeliti ogromne površine zemljišta. Lanac zemlje ovde je svetinja. Smatram da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede, što domaće, što strane. Nama se maksimalno otežava raznim monopolima, sa ciljem da nestanemo. Zato mi sporimo odluku državnog organa po kojoj je zemlja dodeljena firmama koje ne ispunjavaju čak ni te zakonske uslove, a to su višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljni klijenti, pozitivan tržišni bilans i reference, promet i obim poslovanja – tvrdi Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata za Danas.

Prema njegovim rečima, osnivači tih firmi – Toennies Invest doo Beograd, Food Planet Zrenjanin i Farmer 023 Zrenjanin – su firme koje posluju i imaju obrt ali je stvar u tome da je zemlja eksplicitno data na 30 godina novoosnovanim firmama. Za to vreme, tu istu zemlju – 3.500 hektara prve i druge klase u zrenjaninskoj opštini – opet iznajmljuju i obrađuju domaći ratari.

– Blizu 350 porodica u pet sela zavisi od rada na zemlji i tih zakupljenih njiva. Borimo se kao poljoprivrednici da opstanemo i da radimo državno zemljište i mislimo da smo mi najveći investitori u ovoj zemlji. Mi kao zemljoradnici i naše porodice razvijamo naša sela – kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Po pravdu pred sud otišli su i naslednici poljoprivrednog zemljišta, a veća grupa njih zatražila je ocenu ustavnosti nove Uredbe o dodeli poljoprivrednog zemljišta.

– Smatramo da je povređeno naše pravo na pravičnu restituciju i načelo jednakosti, nemamo izbora jer to što sada država nudi nije adekvatno. Idemo na sve ili ništa, jer ne može jednima da vrate, a sada drugima ne daju – kaže Zrenjaninac Ivan Erski.

Advokatica Jovana Ostojin upozorava da je nastao zastoj u postupku restitucije odkada su velike površine poljoprivrednog zemljišta izuzete iz vraćanja.

– Fond državnog zemljišta postoji, ali ponuda nije fer. Restitucija je obesmišljena ako vi nudite građanima zemlju pod teretom ili njive koje spadaju u nekvalitetno zemljište, koje niko neće – kaže Ostojin za Danas.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.