Izvor: eKapija | Utorak, 20.11.2018.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nakon osamdeset godina čulo se berzansko zvono u Beogradu - Počelo trgovanje akcijama Fintel energije

Na Beogradskoj berzi danas se posle više od 80 godina oglasilo berzansko zvono, čime je simbolično obeležen početak trgovanja akcijama kompanije Fintel Energija a.d.

Zvono su zajednički udarili direktor Beogradske berze Siniša Krneta i direktor kompanije Fintel Energija Ticijano Đovaneti a početna cena akcije iznosila je 500 dinara.

Navodeći da je Beogradska berza osnovana 1894. godine, kako je rekao, "dve godine pre nego što je uspostavljen Dau Džons indeks kao možda i najprepoznatljivija predstava o berzama i tržištu kapitalu globalno", Krneta je kazao da je ona u vreme osnivanja bila jedna od referentnijih berzi u ovom delu sveta.

- Našem tržištu, ekonomiji, društvu u celini bilo je potrebno gotovo 80 godina da posvedoči novom tržišnom rađanju, novom javnom društvu koje na berzu ne izlazi zbog sile zakona, već zbog svoje nasušne, ambiciozne vizije da se igra tržišna utalmica i da se u njoj pobedi. Zato je ovo poseban dan za nas - kazao je Krneta.

On je dodao da je ambicija Beogradske berze da ponovo postane stecište najboljih domaćih kompanija kojima je potreban kapital za finansiranje rasta i razvoja.

- Želimo da vlasnicima najboljih srpskih kompanija približimo mogućnosti da dođu do kapitala na način koji neće otupeti oštrice njihove konkurentnosti - kazao je Krneta.

Direktor Beogradske berze kazao je kako očekuje da zvono u 2019. odzvoni još dvaput.

Navodeći da je Fintel Energija pionir u industriji energije dobijene iz vetra u Srbiji, direktor te kompanije Ticijano Đovaneti kazao je da među kupcima akcija ima osiguravajućih društava, penzionih fondova i nekoliko stotina pojedinaca kao i da očekuje da će interes za kupovinu pokazati i institucionalni investitori.

- Mi ne možemo predvideti ko će kupiti akcije, već znamo samo cenu. Od ovog trenutka nemamo moć da utičemo na cenu i njenu dinamiku, ona je takva kakva jeste i tu smo samo posmatrači kao i vi - kazao je Đovaneti.

Govoreći o budućim planovima kompanije Fintel Energija, Đovaneti je rekao da će do sredine 2019. godine biti završen projekat Košava u blizini Vršca, jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, vredan oko 120 mil EUR koji će uz dva već postojeća vetroparka učiniti tu kompaniju liderom na srpskom tržištu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora putem energije vetra.

- Srbija je relativno malo tržište u oblasti obnovljivih energija. Naš pristup je da razmišljamo regionalno i zato moramo dostići kritičnu masu, moramo raditi transparentno i napraviti konglomerat sa majnim kompanijama kako ne bismo zavisili od državnih subvencija i nastavili da delujemo nezavisno. To će trajati više godina ali to je naša vizija sa kojom smo krenuli pre 12 godina - kazao je Đovaneti.

Proces inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija koliko je bilo propisano kao minimalan prag uspešnosti tog procesa. Tim postupkom, Fintel Energija a.d. prikupila je 755,2 miliona dinara neophodnih za dalje poslovanje i širenje mreže vetroparkova u Srbiji.

Akcije kompanije Fintel Energija a.d. uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala. Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Eneria S.p.A, koja je od 2010. godine listirana na berzi u Milanu, delu Londonske berze.

Fintel Energija a.d. u Srbiji već ima vetroelektrane Kula i La Pikolina koje imaju ukupnu instalisanu snagu od 16,5 megavata.

Prvi trgovački dan na Beogradskoj berzi za akcije Fintel Energije završen je na nivou od 505 dinara po jednoj akciji, dok se cena ovih akcija kretala u rasponu od 505 do 506 dinara. Dnevni rast vrednosti akcija Fintel energije iznosio je +1,00%, a istrgovano je 440 komada akcija. U ponudi se prvog trgovačkog dana našlo 1.660 komada akcija, dok je na strani tražnje bilo 3.243 komada akcija ovog preduzeća.

O značaju IPO-a za Begradsku berzu eKapija je već pisala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE