Izvor: Novosti | Ponedeljak, 19.11.2018.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Internet kupovina u porastu, sve češće i prevare - Inspekcija zaplenila robu vrednu 5,18 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Internet kupovina sve je zastupljenija u Srbiji, a sa njom i prevare kupaca, koji ne proveravaju dovoljno šta i od koga pazare. Roba se dosta kupuje i preko društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, a prema istraživanjima, na ovaj način najčešće se pazare garderoba i obuća, ali i posuđe, kućni tekstil, pa i umetnička dela.

Statistika pokazuje da su kupci većim delom iz manjih mesta u kojima je ponuda ove robe u radnjama skromna, pa ova svojevrsna "virtuelna pijaca" priskače u pomoć.

Vitomir Ognjanović, internet preduzetnik iz Niša, kaže da je u Srbiji internet kupovina ozbiljan kanal prodaje. Bilo da se govori o legalnoj ili nelegalnoj ponudi, za prodavce je to uglavnom odlično, ali za kupce i državu često nije.
Prema njegovim rečima, kupci bi mogli da se poštede prevara, koje nisu retkost, ako bi malo više obratili pažnju od koga kupuju robu.

- Ukoliko je plan da se kupi nešto novo, trebalo bi se pozabaviti proverom prodavca robe, a zatim i računom, saobraznošću i garancijom. Treba proveriti i da li cena opravdava kupovinu preko društvene mreže umesto u nekoj od poznatih online ili ofline prodavnica - kaže Ognjanović

Prema njegovim rečima, najvažnije je proveriti prodavca i potražiti iskustva ranijih kupaca, jer je na internetu gotovo nemoguće sakriti kritike na račun kvaliteta proizvoda. Ne treba isključiti još jedan važan segment, a to je šteta koja se na ovaj način nanosi državi.

- Ako govorimo o kuovini robe bez računa, treba biti svestan da time indirektno kršimo zakon, jer prodavac ne prijavljuje PDV i ne plaća razne druge prateće poreze i doprinose - zaključuje Ognjanović.

Da se država i te kako bavi ovom problematikom, svedoče podaci Poreske uprave Srbije. Za prvih 10 meseci inspektori poreske policije privremeno su oduzeli robu vrednu 5,18 miliona dinara jer nije imala dokumentaciju o poreklu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.