NavMenu

Raspisan tender za analizu autobuskog javnog saobraćaja u Beogradu - Otvaranje ponuda 26. novembra

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.11.2018. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Javni gradski prevoz u Beogradu lošiji je iz godine u godinu, a jedan od vodećih problema sa kojima se suočava GSP jeste nedostatak voznog parka. Svesna da je sistem javnog prevoza ugrožen, gradska uprava nedavno je raspisala tender za izradu studije "Tehničko-tehnološka analiza autobuskog podsistema javnog transporta putnika u Beogradu". Ideja je da preciznom analizom utvrdi stanje postojećeg broja autobusa i način nabavke novih.

Odabrana kompanija imaće rok od 60 dana da uradi analizu, a ko će to biti znaće se 26. novembra, kada će biti otvaranje ponuda.

- Sistem javnog gradskog transporta putnikau Beograd u ispoljava značajne slabosti. Na njegovu održivost utiču nekontrolisano urbano širenje, prenošenje aktivnosti na periferije, specifični zahtevi i navike korisnika u putovanju, konstantan nedostatak novca... Rezultat toga su hronična zagušenja u gradskom prevozu, povećanje vremena putovanja, ugroženost bezbednosti, sigurnosti i kvaliteta usluge - navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Kaže se i da je prvenstveno zbog nedostatka novca došlo do ugrožavanja prevoza, jer je "obnova voznog parka u poslednjih 10 godina realizovana od prilike do prilike bez jasne strategije, što je imalo suprotne efekte".

- Grad je zato doneo odluku da se hitno sistematski pristupi planskoj obnovi flote kod najvećeg gradskog operatera - GSP Beograd. Planirana je značajna obnova autobuskog voznog parka u cilju poboljšanja pouzdanosti i stabilnosti javnog prevoza u celini, i u skladu sa strateškim ciljevima grada Beograda u budućem periosu - piše u papirima objavljenim u tenderu.

U studji koja će biti dostavljena Sekretarijatu za javni gradski prevoz, odabrani ponuđač moraće da analizira funkcionisanje postojećeg autobuskog podsistema, odnosno mrežu linija, njihovu iskorišćenost, zahteve građana za povećanje broja polazaka i uvođenje novih linija. I postojeći autobuski vozni park biće pod lupom - tipovi vozila, starosna struktura, kapaciteti. Gledaće se i troškovi potrebni za njihovo održavanje.


Na kraju, zahteva se da ponuđač definiše rok i dinamiku za plansku obnovu autobuskog voznog parka, ali i da proceni ukupne troškove za kupovinu nove flote.

Gradski čelnici od novembra prošle godine najavljuju kupovinu 200 novih vozila u 2019. Rečeno je da će Grad kupiti 80 električnih autobusa i nove tramvaje koji će saobraćati linijama preko Mosta na Adi.

Više informacija o tenderu pogledajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.