NavMenu

Alibaba neće na Balkan - Kinezi otvaraju logistički centar u Belgiji

Izvor: B92 Nedelja, 18.11.2018. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Vest da Alibaba otvara logistički centar u Belgiji, trenutno, može samo njih da raduje, jer očigledno je da su u toj nameri zaobišli Balkan.

Kineski gigant e-trgovine, odlučio je da će njegov centar biti u Liježu u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Nemačkom i Luksemburgom, a blizu je i Brisela.

Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svetu. U Evropi već imaju u Frankfurtu.

Zašto je baš odabran Lijež, zasada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju posle Davosa. Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila na primer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsetimo, mesecima se spekulisalo gde će Alibaba da otvori centar, predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona - od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici naših ministarstava.

Otvaranje takvog centra omogućilo bi, ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, nego i robu koju proizvode srpske kompanije i koju bi mogle da plasiraju na druga tržišta, rečeno je tada.

Tu vest preneli su i svi regionalni mediji, a hrvatski su posetili da je Alibaba izrazila interesovanje da i u Zadru gradi distributivni centar za celu Evropu, i da je glavni konkurent Mađarska, koja je tada označena kao najveći lobista.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.