NavMenu

Majstori napuštaju Balkansku 1. decembra - Probijanje roka za mesec i po dana

Izvor: Politika Subota, 17.11.2018. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: mariait/shutterstock.com)
U donjem delu Balkanske Beograđani i turisti, hteli-ne hteli, od jula moraju da se igraju školica i da izvode slalom kako bi uspešno prošli kroz nju. Kraj tim "igrarijama" trebalo je da bude polovina oktobra, ali još početkom prošlog meseca bilo je jasno da će rok biti probijen.

Otada se svakodnevno licitira kada će majstori gradskih preduzeća, koji obnavljaju Balkansku, da je napuste. Tek u petak precizniji je bio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je najavio da će radovi u budućoj ulici starih zanata biti okončani 1. decembra.

On je ukazao da je do probijanja prvobitnog roka došlo "zbog nepredviđenih radova na dotrajalim instalacijama koje su zamenjene".

– Radovi jesu kasnili, ali je bilo neophodno da se rekonstrukcija Balkanske uradi temeljno. Bolje i da se kasni, ali da zamenimo sve što treba, nego da kopamo ponovo za dve godine – naglasio je Vesić.

Da dodatnih probijanja rokova ne bi trebalo da bude, potvrđuje i trenutno stanje na terenu. Ko je prošao Balkanskom mogao je da oseti miris katrana koji se sipa između kocki na saobraćajnici i da vidi užurbane radnike kako ih postavljaju i na trotoare i na kolovozu.

I na pešačkom delu i na kolovozu, majstori su sa postavljanjem stigli do pola Balkanske u delu koji se rekonstruiše – od Ulice Gavrila Principa do Kraljice Natalije.

Kraj obnove ove ulice već duže iščekuju pešaci, vozači, koji su bez obzira na radove do pre nekoliko dana prolazili preko raskopanog kolovoza, ali pre svih vlasnici lokala u Balkanskoj. Otkako su radovi počeli oni se žale na pad prometa, pa je jasno zašto svaki dodatni dan probijanja roka njima izaziva dodatnu nervozu.

Ona bi trebalo da iz Balkanske ode tek kada tu ulicu majstori napuste početkom sledećeg meseca. A iza njih bi trebalo da ostane saobraćajnica sa zamenjenim instalacijama, preuređen kolovoz i popločani trotoari na kojima je kamena podloga zamenila pređašnji asfalt.

Ako ne bude velike pauze, Balkansku bi ubrzo trebalo da ukrase i sređene fasade i gradski lokali koji će biti preuređeni u radne ili prodajne prostore starih zanata…

Sređivanje Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića koje je počelo krajem septembra konačno bi trebalo da bude završeno 15. decembra. Do tada će, kako je ju toku obilaska ove saobraćajnice istakao Goran Vesić, biti završeni radovi na trotoaru i biciklističkoj stazi.

– Radovi na kolovozu već su gotovi. Ovaj bulevar je među najprometnijim, zato smo ga i rekonstruisali. Sada imamo jednu saobraćajnu traku više jer smo biciklističke staze postavili van kolovoza. U ovom bulevaru se sada saobraća kroz dve uzbrdne i jednu nizbrdnu traku, a tako će i protok saobraćaja biti brži – kazao je Vesić i dodao da je rešen i problem zaustavljanja trolejbusa jer sada svaki ima svoju nišu i neće ometati saobraćaj.

U ove radove, u toku kojih su zamenjene i dotrajale vodovodne cevi i rasveta, grad je uložio 140 miliona dinara.

– Urađena je analiza za narednih 20 godina, što znači da je asfalt prilagođen tim opterećenjima i neće sigurno biti potrebno da se ovde više interveniše – dodao je Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.