Izvor: Beta | Utorak, 21.04.2009.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 4. maja kupovina traktora uz popust od 2.000 EUR

Poljoprivrednici i poljoprivredne firme će od 4. maja moći da se prijave za kupovinu traktora proizvedenih u Srbiji uz popust od 2.000 EUR, najavljeno je danas (21. april 2009. godine).

Kako je rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, u budžetu je obezbeđeno 400 miliona dinara za subvencionisanu kupovinu 2.000 novih traktora.

- Kupci mogu biti registrovani poljoprivrednici ili poljoprivredne firme, a iz programa subvencije moguće je kupiti traktore koje proizvode Industrija mašina i traktora (IMT) i Industrija motora Rakovica (IMR) - rekao je on.

Traktor IMT 539 bez kabine će uz subvenciju koštati 6.399 EUR, a rata će prilikom otplate na sedam godina biti 89 EUR mesečno, dok će za model sa kabinom cena biti 6.990 dinara, a rata će biti 97 EUR, rekao je Dinkić.

Krediti se odobravaju uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5%.

On je rekao da će se razmotriti saradnja IMT i IMR sa beloruskim proizvođačem traktora, koji proizvodi veće traktore od srpskih kompanija.

- Prošle nedelje u Srbiji je boravila delegacija beloruskog proizvođača traktora i razmatraćemo mogućnost proizvodno-tehničke saradnje IMT i IMR i beloruske kompanije radi sklapanja beloruskog traktora u Srbiji uz nabavljanje komponenti u Srbiji. Ukoliko saradnja da dobre rezultate može se razmatrati i bliže partnerstvo kompanija - rekao je Dinkić.

On je rekao da je planirano da se pogoni novobeogradskog IMT presele sa Novog Beograda da bi se celokupna proizvodnja motora odvijala u Rakovici i dodao da će zemljište na Novom Beogradu biti prodato kao nekretnina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.