Izvor: Beta | Petak, 16.11.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za izgradnju inovacionog sistema obezbeđen pet puta veći budžet

Ilustracija (Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je upetak, 16. novembra, da je za izgradnju inovacionog ekosistema ove godine obezbeđen pet puta veći budžet.

On je na četvrtom Međunarodnom forumu o saradnji na Zlatiboru rekao da to potvrđuje da je Srbija odabrala put inovacionog rasta i digitalnu transformaciju industrije i ekonomije.

Popović je kazao da se više od 70.000 EUR ulaže u naučno-tehnološke parkove i da je predviđeno pokretanje novih regionalnih startap centara, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba, a to su tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri su resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika u kojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine - rekao je Popović.

Ministar je dodao da je u planu formiranje saveta za digitalnu inovaciju i izgradnja inovacionog centra za robotiku.

Savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović kazao je da je pre dva dana predloženo osnivanje fonda za sufinansiranje lokalne samouprave za projekte što će omogućiti "da se na lokalnom nivou bolje koriste finansijska sredstva".

On je rekao da je Srbiji do 2020. na raspolaganju 175 miliona evra potencijalnih bespovratnih sredstava u okviru programa Evropske unije IPARD 2.

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović rekao je da je za privredu najvažnije funkcionisanje regionalnog tržišta i slobodan protoka kapitala i robe.

- Bitno je da naše ekonomije prihvate mehanizme koji su pokrenuti da bi na tržištu Evrope opstale kao konkurentne. Proces digitalizacije je jako bitan kako bi kompanije i ceo region napredovali tehnološki. To traže kompanije koje ovde dolaze - kazao je Vesović.

Međunarodni forum o saradnji organizuju Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija za mala i srednja preduzeća Republike Srpske.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.