Izvor: Beta | Utorak, 21.04.2009.| 14:06

DINKIĆ: Od maja povoljni i dinarski krediti

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas (21. april 2009. godine) da bi u okviru borbe protiv krize u maju trebalo da počnu da se odobravaju i subvencionisani dinarski krediti.

On je na konferenciji za novinare ocenio da postoje uslovi da se u program subvencionisanih kredita uvedu i dinarski krediti jer je Narodna banka Srbije snizila referentnu kamatnu stopu.

Prema Dinkićevoj oceni, trebalo bi sniziti kamatne stope za povoljne kredite koje odobravaju poslovne banke uz subvenciju države u okviru programa za prevazilaženje krize.

- Razgovaraćemo u narednim danima sa NBS i sa poslovnim bankama o mogućnosti snižavanja kamatnih stopa jer je u međuvremenu došlo do pada referentnih kamatnih stopa Evropske centralne banke, američkih Federalnih rezervi, Britanske centralne banke - rekao je Dinkić.

Dinkić je naveo da su banke do sada primile zahteve za 590 mil EUR subvencionisanih kredita za preduzeća, od čega je do danas odobreno 220 mil EUR.

Malim i srednjim preduzećima odobreno je 114 mil EUR, a velikim preduzećima 102 mil EUR, a kredite je iskoristilo ukupno 2.559 preduzeća, rekao je on.

Gotovo polovinu kredita - 110 mil EUR, odobrila je Banka Intesa, a među prvih pet su i Komercijalna banka sa 42 mil EUR, ProCredit banka sa 23 mil EUR, Societe Generale 12,5 mil EUR i Hypo Alpe Adria banka sa 10 mil EUR, rekao je Dinkić.

Od kredita za preduzeća, samo jedan u vrednosti od jedan milion evra je investicioni kredit, dok su ostali krediti za likvidnost, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

Prema podacima koje je izneo Dinkić, odobreno je i 12 mil EUR za potrošačke kredite, uglavnom za kragujevački punto.

Vlada Srbije je prošle sedmice proširila program i na turističke aranžmane, kazao je Dinkić i dodao da očekuje da će turističke agencije uskoro početi građanima da nude aranžmane na kredit.

Od maja bi trebalo i da se poveća najviši iznos kredita izvoznicima sa sadašnjih 2 na 4 mil EUR, kazao je Dinkić.

Subvencioisani krediti su deo paketa Vlade Srbije za borbu protiv krize, koji se primenjuje od februara ove godine, a proširen je u aprilu.

Predviđeno je da banke odobre 117 milijardi dinara iz sopstvenih sredstava, a državna subvencija iznosiće ukupno 10 milijardi dinara.

Osim toga, predviđeno je i da se odobri još 45 milijardi dinara povoljnih kredita iz stranih izvora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.