Izvor: eKapija | Petak, 16.11.2018.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sve toplane u Srbiji spremne za grejnu sezonu - Od 2019. realizacija toplodalekovoda Beograd-Obrenovac

Aleksandar Antić, Nikola Nikodijević i Goran Vesić (Foto: Beoinfo)
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić rekao je da su sve toplane u Srbiji spremene za predstojeću grejnu sezonu i da građani nemaju razloga za brigu pošto je snabdevanje energenatima normalno, prenosi Beoinfo.

- Remonti su izvršeni, sve pripreme su realizovane, snabevanje svim ključnim energentima je stabilno. Ovaj dobro obavljen posao ključan je ne samo za Beograđane, već i za građane čitave Srbije, jer su Beogradske elektrane, kao jedna od najznačajnijih energetskih kompnanija, kapitalno važne i za ukupnu energetsku stbilnost zemlje - rekao je Antić prilikom obilaska JKP Beogradske elektrane sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem.

Goran Vesić je izjavio da će naredne godine početi realizacija projekta toplodalekovoda Obrenovac–Beograd.

- On će obezbediti da se koristi para iz TENT-a i da se smanji potrošnja gasa za trećinu, odnosno da se čitav Novi Beograd i Zemun greju na taj način. To je veliki projekat, koji ne bismo mogli da ostvarimo bez učešća Vlade Srbije - kazao je Vesić.

Ministar Aleksandar Antić je rekao i da je i 60 toplana u ostalim gradovima i opštinama Srbije u potpunosti spremno za predstojeće hladne dane.

Prema njegovim rečima, podzemno skladište gasa Banatski dvor je puno i ima 450 miliona kubnih metara gasa, a zalihe ostalih energenata ima takođe na zadovoljavajućem nivou.

- Građani Srbije mogu da očekuju poptuno stabilnu sezonu, sa stabilnim radom svih toplana i energetskih kompanija - zaključio je Antić.

Zamenik gradonačelnika Vesić je rekao da je Beograd potpuno spreman za predstojeću zimu, i da su Beogradske elektrane snabdevene svim energentima.

- U prestonici se greje oko 310.000 stanova, što je polovina svih stanova i kuća u gradu, oko 17 miliona kvadratnih metara stambenog prostora i oko četiri miliona kvadratnih metara poslovnog prostora. Beogradske elektrane su snabdevene svim energentima, troši se 90% gasa i oko 10 procenata uglja, ali sa tendencijom da se ugalj izbacuje iz upotrebe - pojasnio je Vesić i dodao da je cilj ove iznenadne posete elektranama bio da se proveri da li sve dobro funkcioniše jer predstoji period hladnih dana.

Kako je naveo, u poslednjih mesec dana na 310.000 korisnika bilo je 308 žalbi, što pokazuje da sistem dobro funkcioniše. Dežurne ekipe spremne su da otklone kvarove tamo gde je neophodno kako bi građani imali uredno grejanje, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika kazao je da toplane nemaju dugovanja za gas, a da Grad Beograd nema nikakva dugovanja Beogradskim elektranama i dodao da je 2013. godine, u vreme početka rada Privremenog organa, Beograd ovom preduzeću dugovao tri i po milijarde dinara za subvencionisano plaćanje grejanja. Tada su, naveo je on, i toplane dugovale Srbijagasu oko tri milijarde dinara za isporučen gas.


Do 2021. bez individualnih kotlarnica u Beogradu

Nikola Nikodijević rekao je da ovaj sistem stabilno funkcioniše godinama unazad i dodao da je ključ za dobru grejnu sezonu predsezona, koja traje od marta do septembra, kada se vrši revitalizacija čitave mreže.

- Ove godine smo investirali više od dve milijarde dinara u remont mreže i priključke novih korisnika. Tamo gde je mreža bila najranjivija, Miljakovac, Konjarnik, Mali Mokri Lug, izvršen je remont, a rekontrukcija i povećanje kapaciteta je završeno na magistralnom toplovodu od elektrane Novi Beograd. Tako da sada desno od autoputa možemo da isključujemo individualne kotlarnice, pre svega na Senjaku, Partizanovom i Zvezdinom stadionu, i da očekujemo nove priključke na našu mrežu, ali i da do 2021. godine ugasimo sve individualne kotlarnice, najveće zagađivače u Beogradu - pojasnio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Beogradske elektrane imaju dovoljno gasa, uglja i mazuta, a ono što ovu elektranu razlikuje od drugih u Srbiji jeste to što u slučaju ekstremnih situacija one mogu da pređu sa jednog na drugo gorivo i da budu ispomoć ostalim gradovima.

- Mali broj žalbi pokazuje da smo uradili dobru predsezonu, a najveći broj žalbi se odnosi na individualne popravke, bez konsultovanja stručnjaka. Apelujemo na sugrađane da konsultuju stručnjake iz Beogradskih elektrana. U slučaju niskih temperatura, koje za sada nisu najavljene, režim grejanja možemo menjati - naglasio je Nikodijević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.