Izvor: eKapija | Petak, 16.11.2018.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dragulj Hercegovine izazov za arhitekte - Predložena idejna rešenja za uređenje sela Uvjeća (FOTO)

Na jedanaest kilometara jugoistočno od Trebinja, uz samu granicu između BiH i Hrvatske, smešteno je selo Uvjeća. Ovo autentično hercegovačko selo, daleko od glavnih puteva, zapravo predstavlja povratak u prošlost.

Ovog proleća, pod pokroviteljstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke, studenti banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta su boravili u selu Uvjeća, kako bi na licu mesta videli njegove specifičnosti, i svako u svom kretivnom viđenju ponudio ideje za njegovu revitalizaciju i komercijalno korišćenje. Sve pod uslovom da se ne menja autentični izgled sela.

Јedan od ponuđenih radova nagrađen je prvom nagradom na 27. međunarodnom Salonu urbanizma u Rumi, održanog u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Studentkinja Dajana Papaz, koja je sa koleginicom Milicom Borić izradila nagrađeno Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje Uvjeće "Novi stari duh hercegovačkog sela", kaže za eKapiju da se projekat odnosi na selo iz 19. veka, u kojem su kamene kuće ostale uglavnom u izvornom stanju.

- Selo je napušteno zbog neodgovarajućih uslova za život, ostala su samo dva stanovnika. Naš zadatak je bio da damo neki novi duh i da u isto vreme zadržimo autentičnost ovog sela. ...ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.