Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 16.11.2018.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do 2030. u EU iz obnovljivih izvora najmanje 32% potrošene energije

(Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
Evropski parlament (EP) odobrio je obavezujući cilj od 32% udela obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji do 2030. godine, kao i cilj energetske efikasnosti od 32.5%, što će igrati ključnu ulogu u dostizanju klimatskih ciljeva Evropske unije (EU), saopštio je EP.

Do 2030. godine, energetska efikasnost mora da se poveća za 32,5%, dok udeo OIE mora da dostigne najmanje 32% ukupne potrošnje. Oba cilja biće razmotrena do 2023. godine i mogu samo da se podignu, ne i da se spuste, navodi se u saopštenju EP.

Zemlje članice moraju da obezbede građanima mogućnost da proizvode energiju iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, da je skladište i da prodaju viškove, navodi se u saopštenju.

Energetska efikasnost će doprineti smanjenju računa za potrošnju energije i zavisnosti EU od uvoza nafte i gasa, poboljšanju kvaliteta vazduha i zaštiti klime, navodi EP.

Biogoriva druge generacije mogu da igraju značajnu ulogu u smanjenju karbonskog otiska sektora transporta, pa će najmanje 14% goriva za potrebe transporta morati da se proizvodi iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Međutim, biogoriva prve generacije sa visokim rizikom "indirektne promene upotrebe zemljišta" (ILUC, tj. kada se namena zemljištakoje se ne koristi za uzgajanje useva, kao što su pašnjaci i šumsko zemljište, promeni i ono počne da se koristi za proizvodnju hrane, što povećava emisije CO2) se od 2030. godine više neće računati u određivanju udela OIE u EU.

EP je takođe podržao planove za smanjenje emisija CO2 izkamiona do 2030.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.