NavMenu

Istraživačima iz Srbije priznanje WIPO Medal for Inventors

Izvor: eKapija Petak, 16.11.2018. 09:33
Komentari
Podeli
Prof. Đuro Koruga (Foto: YouTube/screenshot)Prof. Đuro Koruga
Profesor Đuro Koruga, pionir u oblasti nanotehnologija i osnivač Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu u Beogradu i plastični hirurg Jadran Bandić, pobednici su takmičenja za pronalazača Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), a nagrade će im biti uručene na proslavi jubileja Zavoda za intelektualnu svojinu, 16. novembra.

Kako se navodi na sajtu Mašinskog fakulteta, dvojici istraživača nagrada WIPO Medal for Inventors u katerogiji pronalazača ili grupe pronalazača i patenta pripala je za pronalazak pod nazivom "Analitičke metode procene tkiva". Za navedeni patent ostvarena je patentna zaštita u oblasti koja doprinosi ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji i to na jednom od najvećih tržišta sveta - na teritoriji SAD.

Konkurs za dodelu nagrada u konkurenciji svetskih pronalazača organizovao je Zavod za intelektualnu svojinu povodom 98 godina od osnivanja, a cilj je promocija značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva.

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) jedna je od specijalizovanih agencija UN u čijoj su nadležnosti međunarodni poslovi koji se odnose na prava industrijske svojine i autorska i srodna prava. Republika Srbija je članica WIPO-a od 1992. godine.

U okviru programa WIPO nagrada, koji je osnovan 2001. godine, dodeljuju se nagrade istaknutim pronalazačima, autorima i inovativnim kompanijama širom sveta, na osnovu sprovedenog takmičenja koje organizuje zemlja članica u okviru manifestacija od visokog nacionalnog značaja. Više od 70 zemalja se pridružilo programu WIPO nagrada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.