Izvor: Blic | Petak, 16.11.2018.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sud zabranio izgradnju male hidroelektrane Pakleštica na Staroj planini

(Foto: shuttestock.com )
Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine podnelo je žalbu na Odluku Upravnog suda u Beogradu, koji je u aprilu poništio rešenje Ministarstva. Tim rešenjem utvrđeno je da postoje znatne razlike u studiji uticaja na životnu sredinu koju je izradio investitor i stanja na terenu utvrđenog nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

Kako je utvrdio Zavod, u studiji uticaja nije navedeno da u reci postoje zaštićene životinjske vrste, potočna pastrmka i potočni rak, koje su stručnjaci Zavoda našli. Zbog toga je Ministarstvo odlučilo da gradnje ne može biti, jer dozvola ne bi mogla da bude izdata da su te činjenice bile izdate kada je data saglasnost na studiju o preoceni uticaja na životnu sredinu. Investitor je podneo tužbu Upravnom sudu, koji je, međutim, utvrdio da na pravnoj snazi ostaje ranije rešenje. Međutim, Vrhovni kasacioni sada je takvu odluku poništio.

Članovi Udruženja Odbranimo reke Stare planine tvrde da ovo nije jedinstven slučaj, te da su stručnjaci i u Rakitskoj reci, gde takođe treba da se gradi mala hidroelektrana, našli zaštićene životinjske vrste koje se ne pominju u studiji uticaja na životnu sredinu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista ovog udruženja. kaže da je slučaj Pakleštica završen i da će aktivnosti meštana Stare planine biti preusmerene na druge reke.

- Sada se borimo za Rakitsku reku pre svega. Nećemo odustati od namere da odbranimo naše reke - rekao je Jovanović za Blic.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.