Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.11.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalizacija, smanjenje taksi i naknada u 680 administrativnih postupaka od prve polovine 2019. - Ukidaju se M4 i M-UN obrazac

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Građane i privredu Srbije u prvoj polovini sledeće godine očekuje smanjenje dokumentacije, skraćenje rokova za izdavanje dozvola, rešenja i saglasnosti, kao i umanjenje taksi i naknada u čak 680 administrativnih postupaka sa kojima se svakodnevno susreću u svom poslovanju, najavljeno je na 4. Međunarodnom forumu o saradnji u organizaciji Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Republičkog sekretarijata za javne politike, najavljene olakšice rezultat su višegodišnjeg projekta Vlade Srbije e-Papir, koji za cilj ima digitalizuju svih administrativnih postupaka, kao i projekta za unapređenje poslovnog okruženja koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Smanjenje administrativnog opterećenja nalazi se u fazi analize preporuka za pojednostavljivanje administrativnih procedura u nadležnih 20 organa i ministarstava.

- Preporuke su rezultat detaljne analize svih 680 postupaka i procedura iz različitih oblasti i industrija, ali i razgovora sa preko 200 malih i srednjih preduzeća i više sektorskih udruženja u 15 gradova Srbije, kao i odlične saradnje sa Republičkim sekretarijatom za javne politike - izjavio je Eugeniu Osmočesku (Eugeniu Osmochescu), menadžer Projekta IFC za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Prema rečima Bojane Tošić, direktorke Republičkog sekretarijata za javne politike, kraljni cilj projekta e-PAPIR je da čitava privreda svoje administrativne obaveze završava online, iz svojih kancelarija.

- Prvi rezultati su već tu i ukidanjem M4 i M-UN obrasca u narednoj godini, procenjuje se ušteda privredi u iznosu od oko tri milijarde dinara – naglasila je ona.

Sa druge strane, cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanjem čak 1.750 administrativnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih dokumenata, kao i omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola, te uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije, rečeno je na Forumu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.