Izvor: RTS | Četvrtak, 15.11.2018.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pri kraju prva faza obnove Lazarevog grada u Kruševcu - Za 2019. predviđena restauracija gradskih bedema

Ilustracija (Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)
Prva faza obnove Lazarevog grada, koju su stručnjaci kruševačkog Narodnog muzeja i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture počeli pre dva meseca, privodi se kraju. Za narednu godinu predviđena je restauracija severnih gradskih bedema, u trećoj fazi, ako se nađu sredstva, rekonstrukcija glavne kule, a u završnici uređenje Kneževe palate i pratećih objekata uz postavljanje dekorativne rasvete.

Kompletna obnova, koju finansiraju Ministarstvo kulture i grad Kruševac, trebalo bi da bude završena za četiri godine.

Naime, u Kruševcu se ovih dana privode kraju radovi na restauraciji prvih pedeset metara zapadnog bedema srednjovekovnog Lazarevog grada. Sa željom da se prestoničkim bedemima daruje što verniji izgled, zida se kao u srednjem veku. Do sada je ugrađeno stotinu kubika kamena.

Kako kaže Jovana Šunjarević, arhitekta, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture paralelno se zidaju unutrašnja i spoljna strana zida.

- Za lica se koristi obrađeni, klesani kamen, dok se za ispunu koristi tzv. kamen trpanac, neobrađeni kamen. Koristimo belovodski peščar, koristimo krečnjak, škriljac, sve što u okolini možemo da nađemo. Cilj je da kamen bude što različitiji po strukturi i boji - objašnjava Šunjarević.

Pola veka od poslednjih opsežnih istraživanja arheološkog parka, kada su urađene manje popravke, na glavnoj gradskoj, donžon kuli, ponovo je podignuta metalna konstrukcija.

- Plan je da se izradi nekoliko različitih varijanti moguće rekonstrukcije pa zatim da stručna tela i komisije donesu konačnu odluku o tome da li će, i na koji način, kula biti rekonstruisana - kaže Šunjarević.

Podsetimo, Lazarev grad, u arheologiji zvanično pod imenom Kruševački grad, poslednju pravu zaštitu imao je u drugoj polovini 20. veka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.