Izvor: Blic | Utorak, 21.04.2009.| 09:13

Letovanje na čak 60 rata - većina banaka nudi zajmove za odmor

Osim kreditnim karticama, letovanje može da se plati i na kredit. Banke odobravaju turističke zajmove, a u ponudi su i dinarski za koje nije potrebno učešće.

Kreditnim karticama se najlakše plaća, međutim, tako plaćeno letovanje može da bude i skuplje od kredita. Pojedine agencije imaju sklopljene ugovore sa određenim bankama, tako da na licu mesta može da se odobri zajam, bez odlaska u banku. Procedura podrazumeva da zaposleni u agenciji popunjavaju kreditni zahtev i elektronskim putem ga šalju u banku, koja odmah po prijemu odobrava kredit i novac uplaćuje na račun agencije.

Druga varijanta je da građanin sam odnese profakturu u banku, koja potom uplaćuje novac na račun turističke agencije. Ove potrošačke turističke kredite mogu da dobiju i građani koji nisu klijenti banke, ali je u tom slučaju kamatna stopa nešto viša.

Za zajmove koji su indeksirani u evrima, mora se računati na obavezno učešće od 30%, dok za dinarske to nije slučaj. Takođe, banke uglavnom zaračunavaju i jednokratni trošak obrade, koji iznosi od jedan do dva odsto na kreditiranu sumu.

U praksi, građani se najčešće odlučuju da plate aranžman gotovinom, zatim karticom, pa potrošačkim kreditom. Za razliku od ranijih godina, oni sada ne podižu skupe keš kredite da bi otišli na odmor.

Dugo očekivani odmor može da se plati i čekovima na odloženo, što je povoljnost kod malog broja agencija, s tim da poslednji ček dospeva na naplatu pred put.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 21.04.2009.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.