Izvor: Novosti | Utorak, 21.04.2009.| 08:54

Spajanje četiri državne banke neizvesno - nema zainteresovanih kupaca

Spajanje četiri državne banke - Poštanske štedionice, Srpske, Credy i Privredne banke Pančevo - potpuno je neizvesno i sve manje verovatno, jer zainteresovanih nema.

Država se nadala da će uzeti 270 mil EUR, ali od toga, barem zasada, nema ništa. Finansijska kriza dovela je do toga da i najveće svetske banke propadaju, pa nove nikome i nisu potrebne.

Za integraciju naših banaka, u kojima je većinski vlasnik država, prvo je bila Narodna banka Srbije, a podržali su je i mnogi stručnjaci, jer bi se tako smanjili troškovi poslovanja. U uslovima krize i oštre monetarne politike mala je šansa da se ovim bankama, koje ne mogu da se pohvale dobrim poslovanjem, nađu nove gazde. Sve četiri posluju sa gubitkom.

Prednjači Poštanska štedionica, koja je 2007. godinu završila u minusu od čak 2,8 milijardi dinara. Samo u prvoj polovini prošle godine manjak je bio 2,78 milijardi dinara. I ostale banke beleže gubitke, i do pola milijarde dinara. A teško je od gubitaša napraviti dobru banku. Pre tri godine, pokušano je spajanje Poštanske štedionice i Srpske banke, ali je propalo.


- Banke više nisu na ceni, pa je sada lako kupiti ove finansijske institucije, ali se na to niko ne odlučuje. U ovom trenutku teško je prodati i jednu, a kamoli četiri banke objedinjene u jednoj. Treba sačekati - rekao je Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije

Prema rečima ekonomiste Milana Kovačevića, ideja da se četiri banke spoje u jednu nema logike, jer se banke spajaju kada postoji obostrani interes. U ovom slučaju, toga nema. I ideja da država bude vlasnik je loša, smatra Kovačević, baš kao što nije dobro da se bilo koja od njih dokapitalizuje iz budžeta, parama poreskih obveznika. Možda bi ove banke neko i kupio, ali je sada pitanje - po kojoj ceni.

Tenderi

Tokom prošle godine trebalo je da se prodaju Credy banka, Privredna banka Pančevo i Srpska banka, a da se za Poštansku štedionicu pronađe strateški investitor. U međuvremenu, ni za jednu banku nije raspisan tender.
Credy banka iz Kragujevca se dva puta našla na tenderu, ali nije bilo zainteresovanih za kupovinu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" 21.04.2009.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.