Izvor: B92/Tanjug | Četvrtak, 15.11.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

BRNABIĆ: Od Nove godine i 80% odbitka na porez za kompanije koje ulažu u inovacije

(Foto: Tanjug/Rade Prelic)
Sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima.

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić u Sofiji na Evropskom startap samitu.

- Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za startapove - rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja.

U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80% odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije.

- Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za startapove i doneli smo zakon o elektronskom prijavljivanju - rekla je srpska premijerka.

Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva.

- Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama - dodala je Ana Brnabić.

Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza.

- Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu - istakla je premijerka Srbije.

Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže.

O poreskim podsticajima za inovacije, eKapija je već pisala. Predviđeno je da od oporezivanja bude oslobođeno 80% prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.