Izvor: Promo | Četvrtak, 15.11.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Halkbank nastavlja ubrzani rast u prvih 9 meseci 2018. godine

Halkbank a.d. Beograd, u vlasništvu turske Halkbank, je do kraja trećeg kvartala nastavila sa ubrzanim rastom, što implicira dalje povećanje tržišnog ućešća u gotovo svim ključnim bilansnim pozicijama, bilasnoj aktivi, plasmanima i depozitima. Ukupna bilansna aktiva Banke je porasla za 28%, odnosno za gotovo 100 mil EUR od početka godine, i to pre svega u delu kreditnih plasmana klijentima, gde se pojavljuje kao jedna od najaktivnih banaka na tržištu u toku 2018. godine. Dodatno, Banka posvećuje značajnu pažnju održavanju visokog nivoa likvidnosti uz rast likvidne aktive za EUR 33 miliona od početka godine.

Bruto problematični plasmani su smanjeni za 43%, odnosno za 16 mil EUR zaključno sa trećim kvartalom, što je posledica pre svega uspešne naplate spornih potraživanja. Kroz navedene aktivnosti smanjenjo je učešća NPL-a u ukupnim plasmanima na 6.9%. Važno je napomenuti da od dolaska novog vlasnika Banka praktično nema nove problematične plasmane, što je situacija i na kraju trećeg kvartala.

Značajan rast kreditne aktivnosti Banke između ostalog je i rezultat sprovođenja dve dokapitalizacije u toku 2018. godine u ukupnom iznosu od 40 mil EUR. Na ovaj način je iskazano veoma veliko poverenje matične banke u razvoj Halkbanke u Srbiji, uz dugoročnu stratešku orijentaciju na ovom prostoru. Dokapitalizacija je doprinela rastu kapitalne adekvatnosti na gotovo 30%, što je značajno iznad proseka bankarskog sektora i ukazuje na visoku solventnost, pa samim tim i na sigurnost kreditora i deponenata. Rast poverenja deponenata u Banku je više nego očigledan, uzimajući u obzir da su ukupni depoziti porasli za 23%, odnosno za 52 mil EUR.

Uporedo sa ubrzanim rastom, kao i konstantnim ulaganjima u razvoj infrastrukture, Banka je za prvih 9 meseci 2018. godine ostvarila profit u iznosu od 2,5 mil EUR, uz rast neto prihoda od kamata i naknada od 18%, odnosno 20%.

U toku 2018. godine Banka je otvorila novu modernu filijalu u Bulevaru Kralja Aleksandra tako da na dan 30.9.2018. ima 33 filijale i ekspoziture i 84 bankomata.

U skladu sa svojim sloganom "Ljudi pre svega", Banka doprinosi porastu zaposlenosti u Srbiji, stalnim zapošljavanjem stručnog kadra i njihovim dodatnim usavršavanjem, tako da na kraju septembra zapošljava 485 radnika, što je povećanje od 50 zaposlenih u 2018. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.