Izvor: Danas/Tanjug | Četvrtak, 15.11.2018.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Srbija ne može da uzvrati kontramerama Kosovu, jer gotovo ništa i ne kupuje odatle

(Foto: mc.rs)
Kosovo je pre nedelju dana uvelo 10% poreza na sve proizvode koji se uvoze iz Srbije i BiH, ali naša Vlada na to ne može da uzvrati kontramerama, jer, kako za Danas kaže ministar trgovine Rasim Ljajić za to ne postoji manevarski prostor.

- Kontramere ne možemo da uvedemo jer gotovo da ne postoji, osim nešto voća i povrća, ništa drugo što Srbija kupuje sa Kosova. Jedini način da odgovorimo na ovakvo nasilje jeste da zajedno sa BiH, na koju se ovo isto odnosi, pritisnemo Evropsku komisiju – ističe Ljajić. Dodatno internacionalizovanje problema je, kako kaže, način da se ovaj problem reši.

Ljajić misli da je mera koju je Priština uvela, dugoročno neodrživa, jer bi najveću cenu ustvari plaćali ljudi koji žive na Kosovu. On ne misli da je ovo politički potez usmeren isključivo protiv Srbije.

– Mislim da je ovo više deo unutrašnje borbe između Hašima Tačija koji je pričao o tome da je protiv ovih mera i Ramuša Haradinaja, ali i pritisak interesnih lobija koji žele da eliminišu konkurenciju – napominje ministar trgovine.

Ljajić kaže da se srpski privrednici koji izvoze na Kosovo već bune i da se, iako još ne postoji tačna računica, može reći da je trgovina prepolovljena zbog ove situacije.

Odluku o uvođenju poreza na proizvode iz Srbije i BiH u Prištini su objasnili pritiskom domaćih proizvođača koji su se "žalili na loš tretman koji imaju od Srbije i BiH", a premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana rekao kako bi "takse mogle biti i povećane".


Kršenje sporazuma CEFTA - bez sankcija

Ovakvim potezom Kosovo krši Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA. Međutim, uprkos tome ne postoji način da se onaj ko ga prekrši izbaci iz CEFTA.

– Postoji mehanizam za rešavanje sporova, na čijem se unapređenju radi, ali gotovo da nema mogućnosti izbacivanja, jer za to bi morale sve zemlje članice da glasaju protiv čak i ona koja krši Sporazum – kaže za Danas profesor spoljne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić.

Jedan od načina da se unapredi mehanizam rešavanja sporova, kako kaže Bjelić je da država koja je prekršila Sporazum ne može da se izjašnjava o kazni, druga mogućnost je formiranje komisije u kojoj bi bili nezavisni stručnjaci. Bjelić misli da ima načina da se odgovori na ovakav potez Prištine, i to tako što će se im se otežati izvoz u zemlje EU koji ide preko Srbije.

Ovo nije prvi "trgovinski rat" između Srbije i Kosova, pre sedam godina Srbija je zabranila uvoz sa Kosova zbog izgleda pečata njihove carine, a Kosovo je tada uzvratilo embargom kao kontramerom. Problema u trgovinskoj saradnji Kosova i Srbije bilo je i prošle godine kada je kosovska strana uvela dodatno opterećenje na uvoz brašna.

Prištinska agencija Kosovapress nedavno je objavila podatke carine Kosova prema kojima je od početka godine do polovine oktobra na Kosovo uvezeno robe iz Srbije u vrednosti od oko 360 mil EUR, dok je izvoz u Srbiju iznosio samo 23 mil EUR. Iz Srbije, prema tim podacima, u poslednjih sedam godina iz Srbije je na Kosovo odlazilo u proseku godišnje robe u vrednosti između 300 i 400 mil EUR. Prošle godine, ukupan robni promet Srbije sa kosovskim tržištem bio je 464,2 mil EUR, za 12,9% veći u odnosu na 2016. godinu.

Srbija je Kosovu najveći spoljno-trgovinski partner, odmah iza je, prema podacima Instituta za statistiku Kosova Nemačka, iz koje Kosovo uvozi robu u vrednosti od 300 mil EUR. Iz Turske se u pokrajinu uveze roba vredna 250 mil EUR, iz Kine 233 mil EUR, Italije 162 mil EUR, Albanije 152 mil EUR.


Skot: Ovo je kršenje CEFTA sporazuma

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot (Kyle Scott) je povodom odluke Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, naveo da to predstavlja kršenje sporazuma CEFTA. Skot je, međutim, istakao da ne treba skretati pažnju sa dijaloga Beograd-Priština.

- Stav SAD je jasan: uvozne takse predstavljaju kršenje sporazuma CEFTA i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona. Ne treba skretati pažnju sa dijaloga - napisao je Skot na Tviteru, a preneo Tanjug.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.