Izvor: Tanjug | Četvrtak, 15.11.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Takse smanjile plasman robe na KiM - Štetu trpi privreda u celom regionu

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Za sedam dana od kako je prištinska administracija povećala takse na uvoz robe iz Srbije smanjen je plasman robe srpskih kompanija na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je istakao da je uvođenje taksi suprotno svim sporazumima koje su institucije u Prištini prihvatile i istakao da su tom odlukom ugrožene i kompanije sa teritorije južne pokrajine.

- Naše kompanije plasiraju robu na KiM samo ako moraju, odnosno ako su ugovorom obavezane na određeni rok. Trude se da prvo prodaju robu koju imaju u magacinima i skladištima na KiM, jer očekuju da će se ovo rešiti, da će se taksa povući - kazao je Čadež za TV Pink.

Istakao je da su takse šteta za celu privredu u regionu i da su proizvod političke iracionalne odluke u kojoj nema ni trunke ekonomskog razmišljanja. Čadež je naveo da je PKS reagovala prve večeri kada su uvedene takse, i da je poslala pisma predstavnicima EU zaduženim za to pitanje sa argumentima šta je sve prekršeno uvođenjem takse.

- Ne možete preko noći da se odlučite da ne poštujete nešto na šta ste se obavezali. To govori da ste neodgovorni, neozbiljni i da na vas ne može da se računa ni u jednom smislu - kazao je Čadež i dodao da predstavnici međunarodne zajednice tvrde da su u svakodnevnom kontaktu s prištinskim institucijama i da pokušavaju da reše problem, koji vide kao kršenje svega što je potpisano.

On kaže i da poništavanje sporazuma Cefta nije rešenje ni za koga i dodaje da su u ovom slučaju ekonomisti jednoglasni da to nije rešenje i da takve stvari ne treba da se događaju. Čadež je istakao da je jedino rešenje da se taksa ukine i da se svi vrate na ono na šta su se obavezali.

Dodao je da je posetu Beču i Berlinu iskoristio da razgovara o toj temi i naveo da austrijski i nemački privrednici ne mogu da shvate da se neko ne pridržava ugovornih obaveza. Povod za njegov boravak u Nemačkoj i Austriji, kako je rekao, bio je i dualno obrazovanje, a rezultat tih razgovora je podrška Austrije u implementaciji i uvođenju dualnog obrazovanja u Srbiji na nivou srednjih škola.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.