Izvor: Glas zapadne Srbije | Četvrtak, 15.11.2018.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čajetini uručena sredstva za gradnju sportskog centra na Zlatiboru, u planu i kružni tok na magistrali

Ilustracija (Foto: rasika108/shutterstock.com)
Opštini Čajetina, zajedno sa još 34 lokalne samouprave, u sredu, 14. novembra, svečano je uručena odluka o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja. Uz finansijsku podršku Evropske unije od preko 5 mil EUR, ove lokalne samouprave realizovaće projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture, što će doprineti stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja odnosno jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou.

Opština Čajetina dobila je sredstva za gradnju sportskog parka na Zlatiboru u blizini zgrade Turističke organizacije, kao i za izradu Plana detaljne regulacije za novi kružni tok na magistrali, koji će biti napravljen nedaleko od auto-kampa Zlatibor. Odluku o finansiranju projekata je u Kragujevcu predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću uručio je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Za gradnju parka i izradu plana kružnog toka opština je iz donacija ukupno dobila oko 125.000 EUR, dok će sama u ta dva posla učestvovati sa oko 30.000 EUR.

Program podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO – doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije.

Projekte finansira EU PRO I Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 mil EUR. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Srbije. EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES i Evropski PROGRES.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.