Izvor: Tanjug | Sreda, 14.11.2018.| 17:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropski parlament podržao smanjenje emisije CO2 iz kamiona za 35%

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Evropski parlamentarci podržali su 14. novembra uvođenje prvih ograničenja za emisiju ugljen-dioksida iz kamiona u 28-članom bloku, pozivajući na smanjenje od najmanje 35% do 2030. godine, uprkos protivljenju proizvođača.

Evropski parlament je, takođe, izglasao 20% smanjenje emisije CO2 iz kamiona do 2025. godine u sklopu borbe protiv globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

U Uniji trenutno nema ograničenja za teška vozila, koja učestvuju sa skoro četvrtinom u ukupnoj emisiji štetnih gasova emitovanih u saobraćaju.

- Parlament šalje jasan signal, a to je da je ozbiljan po pitanju smanjenja emisije CO2 - izjavio je Bas Ajkaut iz stranke Zeleni.

Za predlog zakona glasala su 373 poslanika, dok je 285 bilo protiv.

Međutim, vlade 28 zemalja članica tek treba da postignu dogovor o izgledu finalnog zakona, a očekuje se da će pregovori ministara za zaštitu životne sredine, zakazani za 20. decembar, biti teški, jer velike ekonomije, koje počivaju na automobilskoj industriji, strahuju da bi stroži propisi mogli da ugroze rast i da prouzrokuju gubitak radnih mesta.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.