Izvor: B92 | Ponedeljak, 20.04.2009.| 13:34

Autobus na plin iz Kragujevca - preduzeće "Vulović" predstavilo novi proizvod u Zagrebu

Kragujevačka firma "Vulović" transport predstavila je u Zagrebu svoj projekat niskopodnog autobusa na zemni gas.

Prema rečima direktora "Bus industrije" Kragujevac Zorana Vulovića, u taj projekat je uključen niz preduzeća, a otvoreni su i za partnere iz Hrvatske. Do sada je izrađeno 60 komada autobusa BIK-203 za gradski kragujevački prevoz, na bazi platforme beloruskog proizvođača vozila MAZ.

Budući da Srbija i Belorusija imaju dogovor o slobodnoj trgovini, Vulović upravo na tom tržištu vidi priliku za zajednički nastup hrvatskih i srpskih preduzeća.

Projekt autobusa je već u proizvodnoj fazi, no potrebna su poboljšanja na opremi za udobnost putnika. Vulović kaže da je već danas spreman da potpiše ugovor s nekim hrvatskim proizvođačem klima-uređaja za autobuse.

Branko Mihalić, menadžer Hrvatskog autoklastera, kaže da je interes za saradnju s preduzećem "Vulović" dosad pokazalo pet hrvatskih preduzeća.

Kao svoj adut u "Vuloviću" vide nisku cenu autobusa od oko 160.000 EUR, a isplativnost plinskog pogona ilustruju podatkom da ih je gorivo od Kragujevca do Zagreba stajalo samo 35 EUR, što je cena autobuske karte.

Planira se i potpuno srpsko-hrvatski proizvod - niskopodni minibus, plod saradnje BIK i Brodarskog instituta Zagreb. Reč je o svetskoj inovaciji s velikim izvoznim potencijalom, koja bi svetlo dana trebala da ugleda 2010. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.