Izvor: eKapija | Sreda, 14.11.2018.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potrebe građana staviti ispred institucija - Razvoj e-uprave kao pokretna meta

Ključ ekonomskog uspeha Srbije je digitalizacija, koja treba da bude zasnovana na razmeni podataka a ne dokumenata, i usmerena na potrebe građana, a ne institucija, zaključeno je na prvom Korejsko-srpskom forumu o e-upravi i pametnim gradovima, koju su u Beogradu organizovali Korejska agencija za promociju trgovine i investicija (KOTRA) u saradnji sa Ambasadom Republike Koreje i NALED-om.

Kako je navedeno, ključno je učenje na iskustvima drugih zemalja i razumevanje da je razvoj e-uprave kao pokretna meta - proces koji nikad ne može da bude završen.

- Drago nam je što imamo priliku da o najboljim rešenjima razgovaramo sa predstavnicima najuspešnijih kompanija iz Koreje, zemlje koja je na listi Ujedinjenih nacija treća u razvoju e-uprave i globalni lider po uključenosti građana u korišćenje e-usluga. Koreja je u ovom segmentu jedan generacijski korak ispred nas. Dok je Srbija u procesu razvoja e-uprave 2.0, orijentisane ka građanima i dvosmernoj internet komunikaciji, Koreja je odmakla u razvoju e-uprave 3.0, prilagođene svakom ponaosob, komunikacije koja preko portala kao što je ePeople omogućava proaktivnu ulogu građana u državnim poslovima i koja je dominantno bazirana na upotrebi mobilnih telefona – rekao je Željko Tomić, predsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu i direktor kompanije OSA računarski inženjering.

Otpravnik poslova u ambasadi Republike Koreje, Hunso Jun podsetio je da su ove godine korejske investicije u Srbiju udvostručene i da su uglavnom bile usmerene na proizvodnju. Kao primer naveo je fabriku emajliranih bakarnih žica Essex Europe u Zrenjaninu koja će krajem novembra početi proizvodnju.

- Koreja je prošle godine proslavila zlatni jubilej primene e-uprave, ima više od 18.000 informacionih sistema i jedna je od prvih zemalja u svetu koja je pokrenula razvoj pametnih gradova koji putem Internet of Things tehnologije nalaze rešenja za unapređenje energetske efikasnosti, saobraćaja i komunalnih delatnosti. Iskustvo i znanje prenosimo u više od 70 zemalja širom sveta i ključna oblast dalje saradnje Srbije i Koreje u budućnosti biće e-uprava i pametni gradovi – dodao je Jun.

Učesnici foruma bili su vodeći vodeći inovatori u domenu ICT i Smart City tehnologija kao što su Korea Telecom, Icomer, Unidocs, Docson, Igloo Security, Good Consulting Company, LG U+ i Grib. Poslovnoj i stručnoj zajednici, državnim institucijama, lokalnim samoupravama i međunarodnim organizacijama u Srbiji predstavili su najbolje prakse i istakli da je za razvoj e-uprave ključna podrška države.

Korejsko-srpski forum bio je prilika i da se čuje kako izbeći rizike koje ubrzana digitalizacija nosi, pre svega stvaranjem digitalnog jaza između mlađe i starije, odnosno urbane i ruralne populacije. Kao primer dobre prakse istaknut je korejski projekat Internet sela koji je za manje od 10 godina povećao upotrebu kompjutera na selu sa 37 na 72%, a korišćenje interneta sa 9 na 66% i pružio šansu lokalnom stanovništvu da putem e-trgovine plasiraju proizvode i kreiraju prilike za svoje ekonomsko osnaživanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.