NavMenu

NBS: Postoji prostor za smanjenje premije osiguranja automobila

Izvor: eKapija Utorak, 13.11.2018. 19:21
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da, prema njihovim podacima, postoji prostor za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, kao i da NBS nije zakonski nadležna da donosi odluku o promeni "cene" osiguranja.

Osiguranje od autoodgovornosti je zakonski obavezno osiguranje koje se zaključuje prilikom registracije motornih vozila, a njime je pokrivena odgovornost vlasnika, odnosno korisnika, kada upotrebom motornog vozila pričini štetu trećim licima.

- Za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti Udruženju osiguravača Srbije (UOS), a NBS bi nakon upućenog predloga razmotrila da li eventualni predlog može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih lica, kao i stabilnost tržišta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da odredbe Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju propisuju obavezu osiguravajućih društava da podatke za obračun premije dostavljaju UOS-u, koji obrađuje ove podatke i objavljuje ih na svojoj internet prezentaciji.

- Ocene da je NBS dala saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti, kako bi obezbedila plaćanje naknada ili provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25% premije ne stoje, jer je navedeno suprotno članu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju...NBS je u više navrata sprovodila postupke kontrole i izricala mere nadzora, uključujući i novčane kazne društvima za osiguranje i njihovim rukovodiocima upravo zbog kršenja tog člana Zakona - navodi se u saopštenju.


Povodom navoda da je NBS "podigla cenu" osiguranja od autoodgovornosti "sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada tehničkim pregledima", NBS je ukazala da je prilikom određivanja minimalne tarife osiguranje od autoodgovornosti analizirana dovoljnost minimalnih iznosa premija namenjenih za štete, ugovorne sume osiguranja i za druge namene, i da je, prema toj analizi, iznos premije u tom momentu bio "dovoljan".

- UOS očekuje da taj iznos neće biti dovoljan u budućnosti zbog znatnih promenjenih okolnosti i njihovog uticaja na premiju osiguranja od autoodgovornosti... Prema obrazloženju kojim je data predmetna saglasnost na povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti od 45%, NBS je uzela u obzir faktore koje je naveo UOS - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.