NavMenu

Hiljadu dolara za dojavu o kriminalu - Aplikacija za prijavu kriminalaca od decembra i u Srbiji

Izvor: Politika Utorak, 13.11.2018. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
U decembru u Srbiji počinje da radi specijalna aplikacija za mobilne telefone Crime Stoppers, putem koje će građani moći da prijavljuju kriminalne radnje. Preko ove aplikacije građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i, ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu nagradu.

Prema pravilima aplikacije, saznanja građana o kriminalu prosleđuju se nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada – uobičajen iznos je do hiljadu dolara. Novac obezbeđuje centrala Crime Stoppers iz Amerike.

Suština ovog projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe "prljave poslove". Kada građanin, na primer, putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju, odmah dobija povratnu poruku i svoj "kod" preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija Crime Stopers Global Solutions – CSGS.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost kaže za Politiku da je Crime Stoppers nevladin projekat i uveren je da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.

- Iskustvo u Americi, Britaniji, zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postoje ’Krajm stopersi’ je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete - navodi Dragaš.

Sagovornik Politike naglašava da ni novac za nagrade, niti bilo koji drugi aspekt rada Crime Stoppers, nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.

Upitan na koji način će u Srbiji delovati ova aplikacija, Dragaš kaže da su se partneri iz Amerike, potpisivanjem sporazuma o saradnji, obavezali da pruže pun trening i tehnološku podršku za otvaranje programa.

- Crime Stoppers Serbia će funkcionisati preko specijalne aplikacije za pametne telefone koja će biti na srpskom jeziku. Svaki građanin koji se na ovaj način bude javio našoj organizaciji neće ostavljati nikakve lične podatke, već će dobiti ’kod’. Ukoliko se ispostavi da je informacija građanina omogućila rasvetljavanje krivičnog dela, on će za to saznati tako što će na našoj platformi biti objavljen samo broj njegovog ’koda’. I to će biti način na koji će dobiti novčanu nagradu od ’Krajm stopersa’, uz potpunu zaštitu anonimnosti od početka do kraja - objašnjava Dragaš.

Ovaj stručnjak za bezbednost vidi uspeh ovog modela u tome što on otklanja razloge zbog kojih svedoci oklevaju da svoja saznanja dostave direktno policiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.