Izvor: Politika | Utorak, 13.11.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hiljadu dolara za dojavu o kriminalu - Aplikacija za prijavu kriminalaca od decembra i u Srbiji

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U decembru u Srbiji počinje da radi specijalna aplikacija za mobilne telefone Crime Stoppers, putem koje će građani moći da prijavljuju kriminalne radnje. Preko ove aplikacije građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i, ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu nagradu.

Prema pravilima aplikacije, saznanja građana o kriminalu prosleđuju se nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada – uobičajen iznos je do hiljadu dolara. Novac obezbeđuje centrala Crime Stoppers iz Amerike.

Suština ovog projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe "prljave poslove". Kada građanin, na primer, putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju, odmah dobija povratnu poruku i svoj "kod" preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija Crime Stopers Global Solutions – CSGS.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost kaže za Politiku da je Crime Stoppers nevladin projekat i uveren je da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.

- Iskustvo u Americi, Britaniji, zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postoje ’Krajm stopersi’ je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete - navodi Dragaš.

Sagovornik Politike naglašava da ni novac za nagrade, niti bilo koji drugi aspekt rada Crime Stoppers, nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.

Upitan na koji način će u Srbiji delovati ova aplikacija, Dragaš kaže da su se partneri iz Amerike, potpisivanjem sporazuma o saradnji, obavezali da pruže pun trening i tehnološku podršku za otvaranje programa.

- Crime Stoppers Serbia će funkcionisati preko specijalne aplikacije za pametne telefone koja će biti na srpskom jeziku. Svaki građanin koji se na ovaj način bude javio našoj organizaciji neće ostavljati nikakve lične podatke, već će dobiti ’kod’. Ukoliko se ispostavi da je informacija građanina omogućila rasvetljavanje krivičnog dela, on će za to saznati tako što će na našoj platformi biti objavljen samo broj njegovog ’koda’. I to će biti način na koji će dobiti novčanu nagradu od ’Krajm stopersa’, uz potpunu zaštitu anonimnosti od početka do kraja - objašnjava Dragaš.

Ovaj stručnjak za bezbednost vidi uspeh ovog modela u tome što on otklanja razloge zbog kojih svedoci oklevaju da svoja saznanja dostave direktno policiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.