Izvor: Politika | Utorak, 13.11.2018.| 14:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvati prodaju i izdaju srpsku imovinu

Ilustracija
Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je pre tri dana javni poziv kojim daje u zakup odmarališta i druge nekretnina na Jadranu, a na koje Srbija polaže pravo prema Sporazumu o sukcesiji (Aneks G).

Na spisku je 15 nekretnina, odmarališta i pratećih objekata na primorju Hrvatske, čiji su vlasnici preduzeća iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u zakup se daju na 30 godina.

Na listi se nalaze nekretnine poput bivšeg odmarališta Robnih kuća Beograd, Pionir Sombor, Hotel Novi Sad...

Ovaj poziv usledio je samo desetak dana nakon što je hrvatsko ministarstvo objavilo prodaju nekadašnjeg vojnog odmarališta u Baškim Vodama, gde je kao vlasnik u zemljišnim knjigama u Makarskoj upisano Ministarstvo odbrane Srbije, pravni naslednik Ministarstva odbrane SFRJ, prenosi Tanjug.

Istovremeno, tada je objavljeno da se daju u zakup na 30 godina još četiri objekta čiji je vlasnik Srbija.

Praktično, u pitanju su primene izmena i dopuna Zakona o upravljanju državnom imovinom koje je Hrvatski sabor usvojio u maju ove godine i koje resornom hrvatskom ministarstvu omogućavaju da upravlja nekretninama i da stavlja u funkciju i one nekretnine za koje nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

I pre nego što je usvojen u Saboru, ovaj zakon je izazvao veliko nezadovoljstvo u Srbiji i Bosni i Hercegovini jer će to, kako je shvaćeno, u praksi značiti da državnu imovinu pravnih lica iz drugih republika bivše SFRJ, Hrvatska može dati na upravljanje trećim osobama na rok od 30 godina.

U Udruženju "Oduzeta imovina" navode da je oglašavanje prodaje nekretnine u Baškim Vodama, čiji je vlasnik Ministarstvo odbrane nekadašnje SFRJ, a kao pravni sledbenik upisan u zemljišne knjige u Makarskoj je Ministarstvo odbrane Srbije, razlog zašto se Udruženje obratilo UN-u.

Suvlasnik tog trospratnog objekta u Baškim Vodama sa 180 soba i površine 12.500 m2 je i jedna bosanska firma koja je svojevremeno adaptirala taj hotel.

Postoje različite procene o tome koliko vredi srpska imovina preduzeća u Hrvatskoj, a jedna od njih kaže da je u pitanju vrednost imovine u visini od 2 mlrd EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.