Izvor: Politika | Petak, 17.04.2009.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Robert Golob, predsednik Uprave društva "GEN I" - Konkurencija obara cenu struje

Robert Golob
Robert Golob (Foto: b)


Struja jevtinija deset odsto, garantovano ista cena struje do isteka naredne godine i besplatna potrošnja prvog meseca za sve koji ugovor potpišu do 1. maja.

Pred tako primamljivom ponudom našla su se od pre neki dan domaćinstva u Sloveniji. Jevtinija struja stiže od firme "GEN-I", firme-ćerke grupe "GEN", a ovakvu pogodnost donelo je potpuno otvaranje tržišta električne energije u Sloveniji. Tako od 1. jula 2007. svi potrošači, od industrije do domaćinstava, mogu sami da biraju najpovoljnijeg dobavljača.

– Od početka akcije, u protekle četiri nedelje, ugovor je potpisalo nešto više od 4.000 domaćinstava i računamo da ćemo do kraja 2010. godine imati oko 80.000 kupaca, odnosno da ćemo pokriti oko 10% slovenačkog tržišta. Domaćinstva koja potpišu ugovor sa nama kilovat-sat će plaćati 0,05499 EUR, ako imaju jednotarifno brojilo, odnosno 0,06299 EUR u višoj i 0,03199 EUR u nižoj tarifi ako su njihovi strujomeri dvotarifni što je, u odnosu na cenovnik distribucija jevtinije oko 10%– kaže za "Politiku" dr Robert Golob, predsednik Uprave društva "GEN-I" koje se bavi trgovanjem i prodajom električne energije.

Otkako je Slovenija postala samostalna država, po rečima našeg sagovornika, u zemlji nije zabeleženo nijedno pojevtinjenje kilovat-sata. Ovo je prva takva ponuda, i to usred recesije, zbog čega u ovom preduzeću veruju da će je 780.000 domaćinstava dočekati sa dobrodošlicom. A računica pokazuje da će oni koji koji ostvare pravo na besplatnu potrošnju tokom prvog meseca "trajanja" novog ugovora, na računima za utrošenu struju do kraja godine uštedeti više od 50 EUR.

– Predviđene količine električne energije za ovu akciju kupili smo u inostranstvu, najviše u Nemačkoj, i to pre nego što smo jevtiniji kilovat-sat ponudili potrošačima. Cene su bile povoljne, u trenutku kupovine bile su niže od trenutno važećih za domaćinstva u Sloveniji. Za ovu akciju struja će isključivo stizati iz uvoza – navodi Robert Golob.

On dodaje da, bar za sada, u Sloveniji "nije na vidiku" nijedan strani ponuđač koji bi mogao da im bude konkurencija, ali i da su drugi uvoznici struje, pre svih EFT i "Rudnap" (istina, u manjoj meri) već prisutni kada je reč o snabdevanju neposrednih kupaca, odnosno industrijskih potrošača.

U društvu "GEN-I" objašnjavaju da je "zamena dobavljača jednostavnija od promene sijalice" i da zahteva svega nekoliko minuta. Dovoljni su poslednji račun, popunjen obrazac i potpisan ugovor. Domaćinstva koja do desetog u mesecu zaključe ugovor, od sledećeg meseca će već biti snabdevana jevtinijom strujom. Bez ikakvih intervencija u mreži i prekida u napajanju.

– Ove godine ćemo za naše kupce nabaviti oko 2.000 gigavat-sati električne energije. Osim velikih, industrijskih potrošača poput "Mercatora", "Spara", Slovenačkih železnica, "Gorenja", "Droge-Kolinska", "Simobila", "Julona", "Taluma", "Staklare Hrastnik", "Vipap Krškog", sada su u ovoj računici i domaćinstva – kaže Golob.

Na mogućnost da biraju onoga ko će ih snabdevati strujom,domaćinstva u Srbiji će morati još da sačekaju. Tržište električne energije biće do kraja otvoreno tek 2015. godine. Istina, ovaj proces je i kod nas počeo. Do sada je, naime, otvoreno 47% tržišta, ali – samo na papiru. U praksi ono je i dalje "zatvoreno" jer niko od velikih kupaca u industriji, takozvanih kvalifikovanih koji, po slovu zakona, mogu na tržištu da potraže najpovoljnijeg snabdevača strujom, tu šansu nije iskoristio. Struja koju nudi Elektroprivreda Srbije i dalje je najjevtinija i zato, bar za sada, EPS niko ne napušta.

– Svaki kilovat-sat koji trgovci kupe na regionalnom tržištu i koji uđe u Srbiju, samo prođe kroz prenosnu mrežu i izađe iz zemlje, jer ga niko ovde ne kupuje. Sva struja koja se u Srbiji proda jeste ona koju proizvede EPS. Niko, čak i kad može, neće da kupuje struju od nekog drugog zato što je struja koju prodaje EPS najjevtinija – kažu u Elektroprivredi Srbije, nadajući se da će svi veliki kupci izmenama Zakona o energetici biti obavezani da izađu na tržište a ne da im se ostavi mogućnost da biraju da li će je kupovati na tržištu ili od EPS-a.

Slovenija planira energetski superholding

Slovenačko Ministarstvo privrede planira osnivanje novog preduzeća koje bi ujedinilo dva nacionalna energetska stuba – holding "Slovenske elektrane" i "Gen Energiju".

Novi "superholding" bi trebalo da preuzme realizaciju investicija u slovenačkom elektroenergetskom sistemu, pored ostalog i izgradnju šestog bloka Termoelektrane "Šoštanj" koja bi bila građena od dobitka oba energetska stuba.

Prema mišljenju izvora bliskih ministarstvu, "superholding" bi pored veće preglednosti investicija omogućio i prelivanje sredstava za finansiranje ulaganja između oba stuba.

Holding "Slovenske elektrane" i "Gen Energija" su još 2007. godine zajedno ostvarili više od 42 mil EUR dobiti, pri čemu termoelektranu u Šoštanju čeka investicija u šesti blok viša od milijardu evra. Manji deo tog iznosa, odnosno 12,4 mil EUR, vlasnik je već uložio u šesti blok elektrane.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Politika od 17.04.2009.)


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.