Izvor: Energetski portal | Utorak, 13.11.2018.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Klima uređaji budućnosti - Hladnoća stiže iz svemira?

(Foto: Naypong/shutterstock.com)
Kako temperature budu nastavljale da rastu, upotreba klima uređaja širom sveta će se povećavati. No, klima uređaji doprinose klimatskim promenama jer zahtevaju veliku količinu električne energije koja se uglavnom dobija iz sagorevanja fosilnih goriva a takođe hlade pomoću hidrofluorokarbonata (HFC), hemijskih jedinjenja koji su jedan od gasova staklene bašte.

I tako, paradoksalno, što temperature budu veće, ljudi će više koristiti klima uređaje da se rashlade, a to će dovesti do daljeg povećavanja temperature i upotrebe klima uređaja. Ali, šta ako bismo mogli da koristimo hladnoću iz svemira kako bismo rashladili prostor? Ovo zvuči kao koncept iz naučnofantastičnog filma, ali upravo je to princip na kome trenutno rade naučnici sa Stanford univerziteta u Americi.

Većina toplote koju objekti emituju u formi ultracrvenog svetla se zbog čestica u vazduhu zadržava u atmosferi, ali, da nema prepreka sva toplota bi otišla u svemir. To je proces koji omogućava površinama koje emituju veliku količinu infracrvene radijacije da postanu hladnije od njihovog okruženja.

Novi princip "radijativnog hlađenja" koristi upravo ovaj proces. Naučnici su osmislili aparat koji ne emituje gasove staklene bašte već velike količine infracrvenog zračenja. Ono što je bitno napomenuti jeste da bi ova tehnologija mogla da se kombinuje sa solarnim panelima u jedinstvenom aparatu koji proizvodi energiju i hladi prostor.

- Poznato je da je Sunce savršeni prirodni izvor toplote za Zemlju, ali manje je poznato da priroda ima i savršeni hladnjak, svemir - rekao je Žen Čen, kineski naučnik koji je i autor ovog koncepta.

Čen i njegove kolege osmislili su napravu koja kombinuje tehnologiju solarne apsorpcije i radijativnog hlađenja. Ona se instalira na krov kuće i pomoću energije Sunca je napaja električnom energijom a istovremeno hladi njenu unutrašnjost tako što ispušta infracrvenu radijaciju koja prolazi kroz uređaj koji je transparentan.

Ono što je sledeći korak jeste da se uređaj prilagodi za komercijalnu upotrebu. Trenutni problem jeste da su delovi ovog uređaja, poput prozora koji propušta infracrvene zrake napravljeni od veoma skupih materijala što čini i sam sistem veoma skupim. No, ako se nađu alternative ova tehnologija doneće revoluciju u naše domove i potpuno promeniti način na koji prikupljamo energiju i hladimo svoj životni prostor.

Više o ovom principu hlađenja možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.