Izvor: Tanjug | Utorak, 13.11.2018.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju

(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije (NBS) rade na izradi novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, rečeno je Tanjugu u NBS.

Mediji prenose da su pojedini tehnički pregledi najavili da će ponovo podići cenu pregleda automobila prilikom registracije sa sadašnjih 3.000 do 3.500 dinara na 5.000 do 6.000 dinara, kao i da je cena obaveznog osiguranja vozila dosta povećana prethodnih godina. Taj potez pravdaju time što su im osiguravajuće kuće smanjile proviziju na polise osiguranja vozila.

U NBS tim povodom kažu da su toku aktivnosti na izradi novog Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju u okviru radne grupe u kojoj učestvuju i druga nadležna ministarstva i institucije i Udruženje osiguravača Srbije.

- Radna grupa razmatra sva otvorena pitanja u pogledu primene pojedinih odredaba Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, nakon čega će biti utvrđen konačan tekst Nacrta zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju za javnu raspravu.

Takođe, u NBS kažu da je trenutno u primeni član 45. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju iz 2009. godine, kojim je utvrđena najviša dozvoljena provizija za prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Centralna banka dodaje da nadzor nad radom tehničkih pregleda vozila nije u njenoj nadležnosti i podseća da je polisu osiguranja od autoodgovornosti moguće kupiti direktno od društava za osiguranje ili od lica koja obavljaju poslove zastupanja u osiguranju ukoliko ta mogućnost ne postoji kod tehničkih pregleda.

Udruženje potrošača Efektiva je objavilo 10. novembra da je "NBS pre četiri godine povećala obavezno auto osiguranje za 45% i da su jedan od razloga bile i visoke provizije koje osiguravajuće kuće daju tehničkim pregledima, kao i da je sad ta provizija smanjena na pet odsto".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.