Izvor: Beta | Utorak, 13.11.2018.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Smanjen rad na crno u građevinarstvu u 2018. godini

Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je u ponedeljak (12. novembra 2018. godine) da su u prva tri kvartala 2018. godine u oblasti građevinarstva zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu lane, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na "crnoj" i "beloj" listi tog ministarstva.

Saopšteno je i da je na kraju trećeg kvartala ove godine broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje veći za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017.

- Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača. Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje - navodi se u saopštenju.

"Crna" i "bela" lista građevinskih kompanija kreirane su na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, koja je na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić i nadležne ministarke Zorane Mihajlović ratifikovana u Narodnoj skupštini.

Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira. Od 2017. godine Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na toj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na "crnoj listi".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.